INRIKES. Lögnerna om ”nazistiska hot” räckte inte för att judiska föreningen skulle få en ny lokal av Umeå kommun, och nu lägger man ned då man menar att föreningens medlemmar känner sig alltför otrygga.

Skärmdump från VK, februari 2017.

Det var i februari 2017 som den Judiska föreningen möttes av en ”hemsk” syn en morgon. Någon hade satt upp ett av Nordiska motståndsrörelsens klistermärken på deras lokal, något som slogs upp stort i lokalmedia och kallades en ”skandal”. Föreningens ordförande Carinne Sjöberg menade även att hon och flera andra medlemmar blivit hotade i sina hem, något som aldrig kunde bevisas.

— Jag har även blivit besökt i mitt hem och vi får hela tiden ta emot hotfulla mejl. Senast i helgen hade vi en incident som nu är polisanmäld, sa Sjöberg till SVT i april 2017.

Judarna lyckades till och med samla ihop folk till en kippavandring i Umeå till stöd för föreningen. Bland besökarna fanns bland annat Umeås kommunalråd Anders Ågren och Israels ambassadör Isaac Bachman.

Trots detta lade Judiska föreningen i Umeå ned sin verksamhet och nu väljer man att helt avveckla föreningen, något man skyller på att medlemmarna känner sig så pass otrygga att en fortsatt verksamhet inte är möjlig. Man hintar dock om att den kan komma att återuppstå om ”hoten” upphör.

— Det är en nederlag, och jag kommer inte att försöka starta om en ny föreningen så länge det finns ett hot, säger lögnerskan Carinne Sjöberg till SVT.

Det kan tilläggas att Sjöberg påstod att hon lade ned föreningen redan förra året, i samband med att man sade upp hyreskontraktet för den gamla lokalen. Men som Nordfront kunde avslöja så var detta endast ett spel för gallerierna för att försöka förmå kommunen att förse föreningen med en bättre och mer centralt belägen lokal. Dock har inget av kommunens erbjudanden fallit dem i smaken, och strax före jul hotade man återigen med att ”lägga ned”. Inget nytt erbjudande ska ha kommit från Umeå kommun sedan dess, varför man alltså nu slutligen tycks ha gett upp.

Källa:
Judiska föreningen i Umeå nedlagd


  • Publicerad:
    2018-06-05 16:55