UMEÅ. Röda korset och gruppen Refugees welcome anordnade under dagen en ljusmanifestation i Umeå med tanke på terrordådet i Stockholm där udden inte bara var riktad mot dådet utan även mot ”hat och rasism”.

Vid 17-tiden under lördagskvällen anordnades en ljusmanifestation i Döbelns park i Umeå för att stå upp mot våldet med tanke på gårdagens terrordåd i Stockholm. Arrangemanget hade utannonserats på Facebook av vänsteraktivisten Hanna Jerndal som tillsammans med Röda korset och Refugees Welcome lyckades samla omkring 100 deltagare.

Jerndal var noga med att påpeka att förutom att ta avstånd från våldet är det viktigt att manifestera mot ”hat och rasism”.

Vi vill stå enade mot våldet men också mot det hat och den rasism som gror i fotspåren av våldet och som brukar följa den här typen av händelser, säger Jerndal.

— Man ska visa att man inte är rädd för dem som vill sätta skräck. Men nyss stod vi här under flyktingkrisen och då trodde vi att vi inte skulle stå här på ett tag. Men det gör vi ju nu, säger Nora Tabbouche, lärare på Umeå Internationella Gymnasium.

På flera platser runt om i Sverige har liknande manifestationer ägt rum och i Stockholm var det många som lämnade blommor på platsen för dådet. Imorgon kommer en större så kallad kärleksmanifestation att hållas på Sergels torg i Stockholm för att stå upp mot våld och terror.

Arrangören Damon Rasti beskriver evenemanget som opolitiskt och det kommer att hållas tal och artister ska sjunga. Det är dock oklart om man även kommer att manifestera mot ”rasism”.

Källa: Vill stå upp mot våldet efter terrordådet
Stockholmare samlas för manifestation


  • Publicerad:
    2017-04-08 19:00