STOCKHOLM. Under hösten 2015 vällde det in ”flyktingar” på centralstationen i Stockholm. Nu kommer denna händelse att spelas upp i en teaterföreställning med syftet att få människor att omvärdera sin syn på så kallade flyktingar.

Från pjäsen ”Vem bryr sig?”. På bilden håller José Figueroa upp en bild på Jimmie Åkesson medan Nina Jeppsson smutskastar Åkesson.

Inom kort kommer en teaterföreställning som går under namnet ”Vem bryr sig?” spelas på Bio Rio i Stockholm. Pjäsen utspelar sig kring T-centralen i Stockholm och kring personer som var med och tog emot de 163 000 rasfrämlingar som anlände under hösten 2015.

På pjäsens hemsida står det:

”En scendokumentär om 163 000 asylsökande och 3 000 volontärer”

Tidigare vice statsministern Åsa Romson (MP) intervjuas om att vara människa och politiker under en av vår tids värsta humanitära katastrofer. Andra gäster är journalisten Alexandra Pascalidou, nattklubbsentreprenören Jakob Grandin samt volontärerna Faryana Asghari och Gabriel Mezquida.

Vad var det som hände? Hur snabbt gick det egentligen? Och vad säger det om vårt samhälle idag? Scendokumentären undersöker vilka mekanismer som engagerar människor i dagens digitala värld och vad som får engagerade människor att återgå till vardagen, civilsamhällets roll i förhållande till myndigheterna och mediernas makt eller icke-makt över agendan.

Föreställningen ska vara ett initiativ till att förvandla journalistiken till en upplevelse så att den verkligen berör människor och får dem att ”känna något”. Medgrundaren Lubna El-Shanti ser framför sig att projektet ska få människor att fördjupa sig i ämnet och att ta sig tid att förstå ”stora händelser på djupet”.

— Jag ser det som en väg till att få folks intresse för de verkligt viktiga frågorna att växa.

— Men när man går därifrån som publik kommer man nog vara alldeles överväldigad, och känna att ”jag har faktiskt nästan varit där och förstått något om flyktingsituationen – inte bara läst om det i en artikel”.

Under föreställningen kommer man även kunna se när skådespelarna Josè Figueroa och Nina Jeppsson vrålar ut tweets från Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson.

— Byråkrati handlar inte om dig, utan om att bygga samhället, skriker Jeppssons karaktär från scenen.

— Jag vill inte bidra till det bygget, svarar Figueroas karaktär lika upprört.

Slutligen kan man läsa på hemsidan:

Med lukt, smak, känslor, möten och personliga berättelser vill vi varna för starka upplevelser. Föreställningen rekommenderas inte för barn under 15 år.

Källor:
De dramatiserar nyheter för att nå fram
VEM BRYR SIG?


  • Publicerad:
    2017-05-08 20:30