ABSURDISTAN. I kvällens avsnitt av SVT:s Agenda utfrågas SÄPO-chefen Anders Thornberg om islamistisk terror, där han menar att ”vi undersöker bara individer”. Fredagens islamistiska terrordåd får istället Säkerhetspolisen att ”följa vit makt-miljön noga”.

SÄPO-chefen Anders Tornberg frågas ut i SVT:s Agenda.

Efter fredagens terrordåd i Stockholm, där 15 skadades och fyra dog, är det många som undrar vilken koll myndigheter egentligen har på det hundratusentals muslimer som har släppts in i Sverige under de senaste åren.

För att få svar på hur Säkerhetspolisen arbetar kring detta så intervjuades under kvällen SÄPO-chefen Anders Thornberg i SVT:s samhällsprogram Agenda. I intervjun hävdar han bland annat att Säkerhetspolisen inte har lyckats stoppa den misstänkte gärningsmannen, den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov, eftersom han ”inte misstänktes för något brott”. Detta trots att SÄPO ska ha fått in information om att Akilov kan ha varit inblandad i terrorism och trots att han i redan i juni i fjol fick avslag på sin asylansökan. Ett avslag som aldrig följdes upp.

— Vi får massor av sådan information. Det fanns inget att gå vidare på. Och när vi inte har belägg för att han gjort något brottsligt kan vi inte lämna information till asylsystemet eller polisen. Vi måste följa lagar och regler, förklarar Thornberg.

Samtidigt låter han meddela att vad gäller islamister så utreder man ”bara individer” och inte grupper. Dessutom hävdar Thornberg att SÄPO nu inriktar sina krafter på att övervaka så kallade högerextremister noga.

— Vi följer olika extrema inhemska grupper. Många är upprörda nu, det är tal om hämnd och våld. Vi följer vit makt-miljön noga, berättar han.

Tydligen finns hos Säkerhetspolisen en rädsla för att folket ska ”ta saken i egna händer”, nu när det är uppenbart att svenska myndigheter inte kunde beskydda dem.

— De aktiva har en brottsplanering. Det kan handla om att ta saken i egna händer. Vi har tillfört ytterligare resurser till detta och vi måste spana och ingripa innan något händer. Tyvärr finns det många som är intresserade av att ta till våld. Det kan handla om inhemska grupper eller våldsbejakande islamister eller enskilda galningar, berättar SÄPO-chefen.

LÄS OCKSÅ: ”Nordfront avslöjar: Felaktigt utpekad gärningsman är internationellt efterlyst terrorist

Trots att SÄPO använder ett islamistiskt terrordåd som förevändning för att öka trakasserier av politiska dissidenter och oppositionella grupper så bekräftar Thornberg att så kallad islamism är det största hotet mot Sverige just nu:

— De är beredda att begå terrordåd för IS eller al-Qaida eller på eget bevåg och säga att det är för den kampen. Många är intresserade men man ska också ha avsikt och förmåga att göra något vid rätt tillfälle. Vi har ögonen på ett antal personer, vi följer dem som kan utgöra ett hot, oftast är det inte så men vi chansar aldrig.

Med tanke på att Rakhmat Akilov, som enligt uppgift har erkänt dådet och förklarat att han är nöjd med utfallet, tidigare hade utretts av SÄPO och dessutom fått ett beslut om utvisning ur Sverige mot sig är nu många väldigt kritiska till hur myndigheter väljer att hantera det importerade hotet mot Sverige.

Terroristen Rakhmat Akilov hade fått besked om utvisning ur Sverige. Ingen såg dock till att utvisa honom, trots att även SÄPO visste att han var islamist. Detta underlättade förstås när han i fredags begick ett terrordåd i Stockholm som dödade fyra svenskar och skadade femton.

Kriminologen och professorn emeritus Leif G.W. Persson tycker exempelvis att etablissemangets klichéartade reaktioner och tomma fraser är högst anmärkningsvärda. Han menar istället att man bör ”visa realistisk handlingskraft”.

— Det är jävligt trist alltihop. Jag kan inte hjälpa det, jag är lite störd över alla officiella personer som säger ”Sverige blir sig aldrig likt igen” och ”Sverige viker sig inte för terrorn”. De gör verbala gymnastikövningar för att visa sin sorg. Jag menar, visa lite realistisk handlingskraft i stället, säger Persson till Expressen och fortsätter:

— Man borde sätta sig ner, gå igenom situationen och upprätta ett regelverk som ger förutsättningar för landets myndigheter att fullgöra sitt uppdrag på det här området. Det borde inte vara så svårt.

Till och med K-G Berström, som är krönikör på den judiska Bonniertidningen Expressen, konstaterat krasst att ”hade utvisningarna fungerat skulle dådet aldrig skett”. Han beskriver i en krönika hur statsminister Stefan Löfven agerade under en presskonferens i samband med den socialdemokratiska partikongressen som just nu pågår i Göteborg:

Då fick han frågor om hur det kunde komma sig att den misstänkte uzbekiske terroristen var kvar i Sverige, trots att han fick avslag på sin asylansökan i juni i fjol. Ett beslut som vann laga kraft i december i fjol.

Då blev plötsligt den statsminister som uppträtt med sådan auktoritet sedan i fredags vag och osäker, som han så ofta blir på konkreta frågor. Den ordning och reda i asylprocessen som Löfven säger sig stå för visade sig snarare vara oreda.

Polisen har i uppdrag att utvisa 18 000 flyktingar som nekats asyl. Av dessa har 12 500 avvikit. Stefan Löfven mumlade bara något om att: Jo, om det behövs mer för att verkställa utvisningarna, så ska det förstås ske.

Inrikesminister Anders Ygeman, som är regeringens högste ansvarige i dessa frågor, har också sin vana trogen gått ut och meddelat att man nu ska se över ”skärpt lagstiftning” i diverse frågor. Detta menar Ygeman ska förhindra att liknande dåd sker i framtiden.

Förutom att alltid se trött och bekymrad ut har inrikesminister Anders Ygeman gjort sig känd för att vilja lösa de flesta av det mångkulturella samhällets problem genom att prata om att ”se över skärpt lagstiftning”.

Ett förslag är att se över den grundlagsstadgade Föreningsfriheten och kriminalisera något som man benämner som ”terrorsamröre”, vilket innebär att man ska kunna straffa personer för medlemskap eller samröre med vissa organisationer som staten menar är ”terroristiska”.

Källor:
SÄPO: Det talas om hämnd och våld i vit makt-miljön
Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken
GW efter attacken: ”Visa lite realistisk handlingskraft”
Anders Ygeman: Terrorsamröre ska vara kriminellt


  • Publicerad:
    2017-04-10 00:16