STOCKHOLM. En stulen lastbil har kört på människor i centrala Stockholm i vad som ser ut att kunna vara ett terrordåd. Nordfront har bilder och uppdaterar om vad som händer. Uppdaterad 00:15

I detta nu pågår en polisinsats i Stockholm efter att en lastbil kört in i en folksamling på Drottninggatan. Vittnen uppger till Expressen att de sett minst tre döda personer men att de tror att fler har dött.

Mycket är just nu oklart kring vad som har hänt. Men med tanke på att det bland muslimer blivit en populär terrormetod att köra på människor med tunga fordon ser det ut som att Sverige kan ha fått sitt första muslimska terrordåd med dödsoffer. Det var också på Drottninggatan som ett misslyckat terrordåd genomfördes under julhandeln 2010.

Det är nu också bekräftat att lastbilen som användes i attacken stals tidigare idag, vilket visar att händelsen åtminstone inte var en vanlig olyckshändelse.

Uppgifter om skottlossning på flera platser i Stockholm har spridits i flera medier, varav något fall påstås ha bekräftats av polisen. Det har också spekulerats i om det skett en explosion på Centralstationen. Frågan är hur stor del av dessa uppgifter som stämmer och hur mycket som är falska rykten eller missförstånd som uppstått i den panikartade situation som råder just nu i Stockholm.

Liveuppdatering:

15:30 – Reportrar från Nordfront uppger att polisen försöker spärra av hela centrala Stockholm.

Poliser med tung skyddsutrustning.

15:31 – Bilder Nordfront tagit del av visar poliser med militärliknande utstyrsel.

15:40 – Telefon och internetkommunikation fungerar dåligt i centrala Stockholm. Nordfront försöker ringa en av våra reportrar utan framgång, när kontakt tas över Skype bryts samtalet.

15:47 – DN påstår att obekräftade uppgifter gör gällande att skottlossning har hörts på Fridhemsplan.

15:48 – Uppgifter på DN gör gällande att lastbilen som användes var en Spendrups-lastbil och att bilen stals i samband med en varuleverans. Alltså var det ingen ”olycka” och det som kvarstår är att utröna motivet.

15:50 – Nordfront talar med reportern på plats som rapporterar att avspärrningen hela tiden utvidgas och att polisen nu vill flytta avspärrningen bortanför Centralstationen. Polisen verkar ha panik och går med dragna vapen.

15:53 – All tågtrafik till och från Stockholm Centralstation har stoppats.

16:02 – Nordfronts reporter hörde en smäll utanför Centralstation och både polis och civilister sprang snabbt från platsen. Reportern säger att det måste ha hänt något då det är otänkbart att polisen på egen hand skulle kunna orsaka sådan panik. Polisen bekräftar för reportern att något måste ha hänt.

16:09 – Riksdagshuset ska ha spärrats av och ingen får lämna lokalen.

16:10 – DN uppger att tre personer är bekräftat döda och åtta skadade. Flera medier påstår att en person ska ha gripits.

16:19 – Ett vittne bekräftar för DN att det skedde en panikartad rusning ut från Centralstationen, men noterade inte heller exakt vad den berodde på annat än att polisen uppmanade folk att evakuera byggnaden.

16:24 – Nordfronts reporter uppger att nedgångar till tunnelbanan är avspärrad av säkerhetspersonal.

16:26 – Exakt vad som hänt med lastbilen verkar lite oklart. På bilder syns rök som att bilen exploderat eller åtminstone fattat eld eller på annat sätt orsakat eldsvåda. Nordfronts reporter rapporterade också tidigare om en otrevlig lukt i samband med att rök syntes.

16:34 – SVT nämner uppgifter om skottlossning vid Globen. Aftonbladet talar också om en explosion på Centralstationen, som skulle kunna vara samma smäll som Nordfronts reporter hörde.

16:43 – Den påstådda skottlossningen på Fridhemsplan verkar nu dementeras. Istället figurerar nu uppgifter om skottlossning på Hötorget och Åhlens.

17:00 – Polisen förnekar att någon person har gripits eller frihetsberövats. Men en filmsekvens visar hur polisen ligger över en person.

17:13 – Säpo och polisen ska hålla presskonferens snart.

17:35 – På pressträffen som snart ska hållas väntas bland annat rikspolischefen Dan Eliasson, Säpochefen Anders Tornberg och eventuellt någon från Stockholmspolisen. Pressträffen är försenad, oklart hur länge.

17:50 – Presskonferensen har inletts. Ännu vet man inte om det handlar om en enskild händelse utan man försöker skaffa sig en mer samlad bild. Bevakning sker på viktiga strategiska platser. Ännu har ingen person gripits. Polisen har släppt en bild på en misstänkt gärningsman.

Den misstänkte gärningsmannen.

17:55 – Säpo tar inte över utredningen, vanliga polisen får sköta utredningen med hjälp av Säpo och NOA.

Terrorhotsnivån är inte höjd än men Säpo utvärderar kontinuerligt om nivån ska höjas (den ligger redan sedan tidigare på förhöjd nivå).

Allmänheten uppmanas nu att inte åka in till Stockholms centrum. Inga gripna svarade polisen på rak fråga nu. Man vill inte gå ut med hur många som är avlidna och skadade ännu.

Presskonferensen har avslutats.

18:15 – All tågtrafik till och från Stockholm är inställd resten av dygnet och alla sjukhus i Stockholms län har gått upp i katastrofläge.

18:50 – Rysslands president Vladmir Putin skickar sina kondoleanser till kungen:

Ers majestät, var vänlig att ta emot våra djupaste kondoleanser för de tragiska konsekvenserna av terrorattacken i Stockholm. Folket i vårt land känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens förfärligheter. I den här svåra timman lider ryssarna tillsammans med det svenska folket.

19:00 – Två personer har tagits in av polisen till förhör men det råder dock oklarhet kring om det handlar om misstänkta gärningsmän.

Polisen har hävt avspärrningen kring riksdagshuset och man har evakuerat personerna som befann sig där inne.

Personer uppges nu ta sig hem till fots eftersom all lokaltrafik har stängts av och avspärrningar råder kring hela Stockholm.

19:10 – Under gårdagen övade Försvarsmakten och Säkerhetspolisen för att motverka just akuta terrorhot. Syftet var att öva samverkan mellan myndigheterna vid ett terroristattentat i Sverige.

Spekulationer går kring om detta har något samband med det inträffade dådet att göra.

19:20 – Ryska reportrar påstår att gärningsmannen är tadzjiker som på något vis har kontakt med rysktalande IS.

En tydligare bild på den misstänkte gärningsmannen.

Ett ”flyktingbarn” gör tummen upp vid TV4:s direktsändning.

19:30 – En stor polisinsats uppges pågå inne på Åhlens. Tungt beväpnad polis genomsöker varuhuset för tillfället. Ingen skottlossning har ännu rapporterats.

19:40 – Enligt ett vittne som uttalat sig till SVT kan det röra sig om ett stort antal dödsoffer:

— Lastbilen bara fortsatte att växla upp, körde sick-sack och mejade ner allt folk. Den körde mellan betongblomkrukorna och husen. Det gick bara snabbare och snabbare. Då förstod jag att det var allvarligt och att det var något sjukt på gång. När jag sprang såg jag tre döda personer som låg på vägen, säger vittnet Rasmus Myrvälder.

Ett filmklipp från en övervakningskamera visar hur folk hinner ta skydd i en butik i sista sekund:

19:45 – Rapporter kommer in om att Polisen har höjt beredskapen runt om i hela landet.

20:25 En person som stämmer in på signalementet uppges ha gripits i Märsta norr om Stockholm. Mannen uppges vara lindrigt skadad och ska ha sagt att han är skyldig till attentatet i Stockholm. Polisen har bekräftat att en person är gripen för någon form av inblandning i det hela.

15 personer uppges vara skadade varav nio är allvarligt skadade. Två av de skadade är barn varav en av dem är allvarligt skadad. Fyra personer har avlidit till följd av sina skador, tre avled på plats och en avled på sjukhus.

20:35 – Tunnelbanan uppges komma igång under kvällen. Men inga tåg kommer att stanna på T- Centralen och Hötorget där dådet ägde rum.

20:48 – Polisen kommer hålla en ny presskonferens klockan 21:00.

21:37 – Polisen bekräftade under presskonferensen att 4 personer är döda och 15 skadade. Ett antal personer har kontrollerats under kvällen och den gripne mannen i Märsta uppges vara den eftersökta mannen som man gick ut med bilder på. Mannen är identifierad men polisen vill inte gå ut med uppgifter om mannens etnicitet. Man har ännu inte häktat mannen.

Ännu har polisen inte uteslutit att det kan röra sig om flera inblandade gärningsmän. Polisen har inte heller bekräftat om det förekommit skottlossning.

Planer finns på att införa gränskontroller för att kontrollera personer som lämnar Sverige.

Den politiskt korrekta polisen var noga med att poängtera att vi inte ska låta oss skrämmas efter det inträffade eller låta oss påverkas av detta.

21:50 – Statsminister Stefan Löfven avslutade just en presskonferens i Rosenbad där han betonade vikten av ”demokratin” och att vi inte får låta ”hatet” ta överhand utan att vi istället fortsätter på den ”humanistiska” vägen.

22:30 – Nordfront har haft utsända reportrar på plats i Märsta där den misstänkte gärningsmannen greps. Mycket folk ska ha befunnit sig på plats på Steningeliden i Märsta där gripandet skedde och polisen hade spärrat av stora områden vilket hindrade boende att ta sig till sina hem.

Nordfronts utsända talade med en man som hade befunnit sig på plats i Stockholm som blev ögonvittne till dådet och som nu även blev ögonvittne till när polisen kunde gripa gärningsmannen för cirka två timmar sedan.

Polisen har nu hävt avspärrningarna i Märsta och den sista polisbilen har lämnat platsen.

Nordfront på plats i Märsta.

22:50 – Enligt Aftonbladet är den gripne en 39-årig man från Uzbekistan som ska ha jobbat inom byggbranschen. Han ska ha uttryckt sympati för Islamska staten och laddat upp propagandafilmer för IS på Facebook.

00:15 En Flashbackanvändare skriver:

Min syster jobbar på en akutmottagning i Stockholm.  De fick bekräftat via ett internt samlingslarm att det kom in personer med skottskador. Bland annat på Karolinska. En annan sak som ej nämnts i media var att sjukhusens kommunikationssystem slagits ut i någon form av sabotage mot flera sjukhus i Stockholm, det nämns endast kort i media som ”katastrofläge”

Samtidigt florerar rykten om att det ska ha funnits förhandsinformation om att ett terrordåd skulle ske i Stockholms tunnelbana denna vecka. Nyheter Idag skriver bland annat att de tidigare fick in ett sådant tips från en ”blåljuspersonal” som polisen och SÄPO varken vill bekräfta eller dementera. Nordfront kommer att återkomma i ämnet längre fram.

Nordfront avslutar liveuppdateringen.

2-3 säckar ligger på marken och verkar täcka människor som dödsförklarats av ambulanspersonal efter bilattacken.

Avspärrning.

Polisen spärrade av trafiken.

Film som visar hur polisen driver bort allmänheten.

Tungt beväpnad polis bevakar T-Centralen.

Varning för starka bilder!

En 11-årig flicka har bekräftats vara ett av dödsoffren.

Klicka på länken nedan för att se bilden, varning för mycket starka bilder!

Länk

En allvarligt skadad kvinna förs iväg.

 

Klippet visar hur lastbilen kraschat in i en byggnad.


  • Publicerad:
    2017-04-07 15:20