INVANDRINGSHOTET. Sedan 2014 har Migrationsverkets remisser till Säkerhetspolisen ökat drastiskt med allt ifrån terrorbrott till krigsbrott. Under föregående år gjorde man i snitt två remisser om dagen och i år är den siffran redan uppe i 2,5 remisser per dag.

Under 2016 gjorde Migrationsverket i snitt två remisser per dag till Säkerhetspolisen (Säpo). De båda myndigheterna samarbetar för att upptäcka möjliga hot mot rikets säkerhet.

Om Migrationsverket misstänker att en asylsökande kan utgöra ett hot, exempelvis kopplat till terroristverksamhet, kontaktas Säpo. En som tidigare utreddes av Säpo var Rakhmat Akilov, uzbeken som utförde terrordådet i Stockholm den 7 april i år.

— Det är att det finns indikationer på att det finns människor som faktiskt inte ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Under 2014 gjordes ett hundratal remisser, 2015 gjordes 461 och under 2016 ökade det till 740. I år har antalet remisser fram till och med den 12 april redan uppgått till 262 stycken, vilket är ett snitt på 2,5 per dag.

— Sedan har antalet remisser också ökat på grund av antalet ökade asylärenden, säger Bengtsson till Expressen.

Enligt Bengtsson varierar orsakerna till att Migrationsverket tar kontakt med Säpo, men att det rör sig om allt från delaktighet i krigsbrott till terrorbrott. Som ett exempel nämner han de rebeller som krigar mot den syriska regeringen.

Källa:
Migrationsverket slog larm till SÄPO två gånger per dag 2016


  • Publicerad:
    2017-04-20 11:00