UTRIKES. Två ”svenskar” som tidigare varit bosatta i Göteborgsområdet döms nu till 15 års fängelse vardera för medlemskap i terrororganisation IS samt för innehav av krigsmateriel. De båda männen har begärt att få komma till Sverige och avtjäna sina straff.

Mirzad Bektasevic.

Två män från Göteborgsområdet har dömts för terrorbrott. Den ene av dem, Mirzad Bektasevic, dömdes redan 2007 till 15 års fängelse för terrorbrott i Bosnien. Han förflyttades till Sverige och blev villkorligt frigiven 2011. Två år senare blev han fängslad igen för vapenbrott. Under 2016 var han skriven hos en känd IS-predikant i Länsmansgården i Göteborg.

Nu har Bektasevic återigen stått åtalad för terrorbrott och olaga vapeninnehav, fast denna gång i Grekland. Där har han tillsammans med en annan man, en 20-årig jemenitisk medborgare, försökt att ansluta sig till Islamiska staten (IS). I januari 2016 i samband med en polisiär rutinkontroll hittades militärkläder, knivar samt olika valutor i deras packning.

De båda männen har nu dömts mot sitt nekande till 15 års fängelse vardera för medlemskap i terrororganisationen samt för innehav av krigsmateriel.

Männens advokat Athanasia Karagkiozaki säger att domen kommer att överklagas:

— Det finns inga som helst belägg för detta, det handlar bara om politik.

De båda männen har inför domen önskat att få åka tillbaka till Sverige efter rättegången och avtjäna straffen här ifall de skulle dömas till fängelse.

Källa:
 Terrorsvenskar döms till långa fängelsestraff


  • Publicerad:
    2017-05-12 18:30