TURKIET. Sårade jihadister från Islamska Staten (IS) transporteras regelbundet över gränsen till Turkiet för vård på turkiska sjukhus. Detta avslöjar Russia Today som samlat in uppgifter från ögonvittnen. Jihadisterna tar sig in i landet med hjälp av turkiska statstjänstemän.

Det är journalisten Lizzie Phelan som bland annat talat med en ordföranden för en lokal läkarorganisation. Personen berättar att IS och andra jihadistgrupper tillåts korsa gränsen från Syrien till Turkiet i massor för att få läkarvård. När de vårdats färdigt får de resa tillbaka till Syrien för att fortsätta strida.

Phelan besökte Gaziantep i sydcentrala Turkiet, cirka sextio kilometer från gränsen till Syrien, där ögonvittnen och läkare berättade för henne att IS-krigare brukar vårdas i en gränsstad söder om Gaziantep.

I gränstaden Kilis fick hon höra många berättelser om hur stridande från IS eller Fria syriska armén (FSA) fördes till gränsen blödande och medvetslösa i civila fordon istället för ambulanser. De sårade männen ska ha körts dit direkt från krigszoner.

En läkare från Kilis bekräftar vidare Russia Todays (RT) uppgifter om att de tar emot och vårdar stridande från andra sidan gränsen. Han berättar bland annat om hur han upptäckt bombvästar på några av patienterna och hur han förskräckt varit tvungen att ta av dem. Enligt honom har flödet av sårade från andra sidan gränsen avtagit något men säger att man fortfarande vårdar några varannan vecka.

Sjukvårdspersonal ska ofta ha blivit tvungna att hantera saker som att granater trillat ut ur männens fickor, säger ett vittne vid namn Hamza Agca till RT.

På frågan om hur man som läkare känner inför att vårda dessa terrorister hänvisar Agca till att man svurit en läkared som förbinder en till att hjälpa en skadad människa oavsett vem det är.

– Vilken läkare som helst i hela världen skulle ha gjort samma sak, säger han.

Efter att ha behandlats tillåts de sårade IS-männen att återvända till kriget i Syrien.

– Vi behandlade dessa krigare och de reste tillbaka för att slåss så fort de hade återhämtat sig. Vissa kom tillbaka till vårt sjukhus för vård en andra eller tredje gång.

Hamza Agcan kan också berätta om hur turkiska statstjänstemän säkerhetsställde att IS-stridande kunde ta sig över gränsen till Turkiet utan hinder.

– Vad gäller deras medicinska behandling gav staten oss inga order, deras uppgift var att erbjuda dem möjligheten att använda gränsövergången.

Källa:
Wounded ISIS fighters brought to Turkey hospitals in ”pick-up trucks”


  • Publicerad:
    2016-06-19 15:45