TURKIET. I turkiska läger där man påstår sig träna upp soldater för “Fria Syriska Armén” tränas egentligen jihadister för Islamska Statens räkning. Detta enligt en tillfångatagen IS-krigare.

Ryska journalister har intervjuat en IS-krigare som blivit tillfångatagen av kurdiska rebeller i Tal Afar i norra Irak. Han berättar bland annat att han fått sin militära träning i Turkiet, då risken att träningsläger bombas ifall de placeras i Syrien är för stor.

— De framstår bara som fiender men i själva verket är de vänner.

Så kommenterar den 20-årige krigsfången Abdurrahman Abdulhadi relationen mellan Turkiet och Islamiska Staten. Han menar nämligen att träningen inte bara skedde på turkisk mark, utan även i den turkiska statens regi. Detta maskeras, enligt Abdulhadi, genom att man påstår sig träna “moderata krafter” som ska strida mot både syriska regeringstrupper och jihadister samtidigt.

Han berättar vidare att han i augusti 2014 fick militär träning tillsammans med 60 andra jihadister nära flygplatsen i den turkiska staden Adana, i ett läger som Turkiet officiellt påstår är till för att träna upp krigare för “Fria Syriska Armén”. Även en av Islamiska statens emirer ska ha varit närvarande under träningen, som leddes av två befälhavare, varav den ena endast ska ha talat turkiska.

— En gång i veckan fick vi träna skytte med kalashnikovs, maskingevär och andra vapen, berättar Abdulhadi.

Efter att träningen slutförts ska han ha blivit stationerad i Adana där han hjälpte rekryter att ta sig vidare till Syrien för att där strida för Islamiska staten. Emellanåt ska han också ha befunnit sig inne i Syrien innan han alltså i november blev tillfångatagen i norra Irak.

Turkiet, liksom deras allierade USA och Israel, har även tidigare anklagats för att i hemlighet stötta Islamiska staten, som man officiellt påstår sig bekämpa. Abdulhadi berättar också att IS får regelbundna leveranser av ammunition och vapen i civila bilar, ibland maskerade som grönsaksleveranser, för att undvika att de bombas. Vem eller vilka som står bakom dessa leveranser eller varifrån de har sitt ursprung framgår inte. Abdulhadi menar att sådant hålls hemligt för krigare av låg rank såsom han själv var.

Källa:
Captured ISIS fighter says ’trained in Turkey, ISIS thinks it’s safer here than Syria’


  • Publicerad:
    2015-12-28 20:20