KRIG. Syriens regering har gått ut och bekräftat att några av deras armépositioneringar i landets norra delar har blivit beskjutna med granateld från Turkiet.

Under lördagen gick syrisk media ut och bekräftade att Turkiet bombat områden i norra Syrien som kontrolleras av kurdiska styrkor, men även områden som den syriska armén har kontroll över. Dessutom ska tolv bemannade stridsfordon, beväpnade med tunga maskingevär och åtföljda av ett hundratal soldater tagit sig över gränsen från Turkiet.

I ett brev till FN som citeras hävdar Syriens regering att bombningarna är ett svar på den syriska armens avancemang i landets norra delar och att Turkiet aktivt stöttar terrorister genom att attackera kurdiska trupper likväl som syriska regeringstrupper, eftersom det är dessa två som är mest engagerade i strider mot bland annat IS. Man menar att detta är ett sätt för Turkiet att höja stridsmoralen hos de terroristgrupper som blivit undantryckta i området den senaste tiden. Vidare står det i brevet att Syrien ”förebehåller sig sin legitima rätt att besvara Turkiets återkommande brott, agressionshandlingar och oförsämdheter, samt rätten att söka kompensation för de skador som orsakas av dessa handlingar”.

Detta är dock inte första gången som Turkiet anklagats för att ha riktat artillerield mot syrisk mark. För två veckor sedan gick  det ryska försvarsdepartementet ut med en video som påstås visa bosättningar inne i Syrien bli bombade av Turkiet.

Gregory Copley, som är en internationellt erkänd politisk och militär analytiker, säger till Russia Today att detta är en ren krigsförklaring från Turkiets sida gentemot Syrien. Han menar också att Turkiet försöker provocera Ryssland och förmå dem att bli mer direkt involverade med sin militär.

Samtidigt kommer också rapporter om att stridsplan från Saudiarabien landat på turkiska militärbaser, som också bekräftats av Turkiet som menar att de ska användas i den USA-ledda ”koalitionen mot IS” samt att man inte utesluter att gå in med marktrupper i Syrien, något som Syriens president Bashar al-Assad nyligen varnade för att det kunde ske i en intervju med AFP.

Från Turkiets sida har man hävdat att attackerna bara varit hämndaktioner gentemot kurdiska styrkor, och att man tänker fortsätta bekämpa dem, eftersom man menar att de är terrotister. Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, har också meddelat USA, som tidigare stöttat kurdiska styrkor i Syrien, att de måste välja sida, Turkiet eller kurderna.

Källor:
Damascus confirms its army targeted by Turkish shelling, complains to UN
Turkish artillery shells Syrian territory – Russian military presents video proof
Transcript of exclusive AFP interview with Syria’s Assad


  • Publicerad:
    2016-02-15 10:10