TURKIET. Förhandlingarna mellan EU och Turkiet som syftar till att minska inflödet av ”flyktingar” till Europa tycks bli allt hårdare. Angela Merkel menar att man behöver mer tid, medan Turkiet låter hälsa att man har ”andra alternativ” ifall EU inte går med på deras krav.

erdogan-660x330

Turkiets president Tayyip Erdogan menar sig ha ”andra alternativ” än EU.

Just nu pågår förhandlingar mellan Turkiets regering och EU, som representeras av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, om att Turkiet ska börja ta tillbaka ”flyktingar” som tagit sig in i Europa. Från EU:s sida vill man även att Turkiet, som har mer eller mindre öppen gräns mot den övriga muslimska världen, försöker stoppa ”flyktingarna” att ens ta sig vidare över egeiska havet till Grekland.

Förutom en rejäl ekonomisk kompensation kräver Turkiet att deras medborgare får resa fritt och utan visum inom EU, samt att förhandlingarna kring landets EU-medlemskap återupptas. EU har å sin sida lovat uppfylla kraven ifall Turkiet genomför vissa förändringar som bland annat rör landets anti-terrorlagar, något som Turkiets president Tayyip Erdogan dock tycks vara helt ointresserad av.

Detta ledde till en hård ordväxling mellan Merkel och Erdogan under det ”humanitära toppmöte” som FN nyligen anordnade i Istanbul och det spekuleras nu i huruvida överenskommelsen kommer att behöva skjutas upp ytterligare.

Efter mötet förklarade Erdogan att Turkiet inte kommer att vidta några steg för att ta tillbaka ”flyktingar” för än liberaliseringen av visumkraven för turkiska medborgare träder i kraft. Samtidigt påpekade han att landet inte emottagit de betalningar som de blivit lovade av EU för ändamålet.

Även Ömer Çelik, Turkiets nya minister för EU-frågor, har antagit en hård ton och menar att landet inte är särskilt oroade ifall man inte lyckas nå en överenskommelse eftersom Turkiet har ”andra alternativ” än EU. Han uppmanar också EU att släppa sin ”dubbelstandard” när det gäller terrorism, och syftar på den kritik som framförts gentemot hur Turkiet behandlar kurder.

Merkel å sina sida har uttryckt att hon är övertygad att man kommer att komma överens och förklarar att förhandlingarna bara behöver ”mer tid”.

Källor:
EU-Turkey migrant deal: Ankara says it has other options, Merkel not anxious
Hårt tonläge Erdogan-Merkel på toppmöte
Merkel’s Solution to 2 Million Arabs and Pakis is 80 Million Turks Plus Millions More Arabs and Pakis


  • Publicerad:
    2016-05-26 07:30