TURKIET. Över 2800 personer har arresterats och hundratals har dödats i samband med en militärkupp mot den turkiska regeringen.

Bild tagen efter att regeringen återtagit en bro från kuppmakarna under lördagen.

Bild tagen efter att regeringen återtagit en bro från kuppmakarna under lördagen.

Under gårdagen rapporterade Nordfront om en pågående militärkupp i Turkiet där en del av det turkiska försvaret försökte att gripa makten i landet. Bland annat tog man över strategiska punkter, blockerade en flygplats och intog statstelevisionen. Enligt högt uppsatta militärer som deltog i kuppen ville man stå upp för ”demokratin” och att landet skulle utvecklas mot ett mer västerländskt håll samtidigt som man beskyllde landets regering för att vara allt för konservativ.

Under dagen meddelade den turkiska premiärministern Binali Yildirim att över 2800 personer arresterats efter att ha deltagit i kuppförsöket. Det ska röra sig om både vanliga soldater och höga officerare. Stridigheterna uppges ha krävt 265 människors liv och 1440 personer, både civila och militära, ska ha skadats. Siffrorna har dock varierat en aning beroende på källa.

Militära styrkor trogna regimen ska ha återtagit kontrollen av ett militärt högkvarter men ett antal kuppmakare uppges fortfarande göra motstånd på olika håll. Anledningen till att man inte lyckades genomföra gårdagens kupp uppges bero på att man inte lyckades vinna ett starkt stöd bland övriga militärer.

Källa:

Over 2,800 arrested, 265 killed, 1,440 injured in Turkish coup attempt


  • Publicerad:
    2016-07-16 17:50