Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Turkiet begär ledaren för gülenrörelsen utlämnad

Av Redaktionen, 2016-08-23
redaktionen@nordfront.se

VÄRLDEN. Turkiets president har tidigare pekat ut ledaren för den så kallade gülenrörelsen som ansvarig för kuppförsöket i landet tidigare i år. Nu begär man honom utlämnad från USA där han just nu lever i exil.

Kritiker menar att Erdogan klamrat sig fast vid makten genom att rensa ut politiska motståndare. Dessa ska vara anhängare av gülenrörelsen.

Kritiker menar att Erdogan klamrat sig fast vid makten genom att rensa ut politiska motståndare. Dessa ska vara anhängare av gülenrörelsen.

Presidenten Recep Tayyip Erdogan har nu begärt att Fethullah Gülen ska utlämnas till landet från USA. Anledningen till begäran ska dock inte röra det kuppförsök som skedde under mitten av juli enligt det amerikanska utrikesdepartementet, detta trots att Gülen pekats ut som ansvarig för det av regimen.

Gülens politiska exil i USA uppges ha gjort relationen till Turkiet ansträngd i vissa frågor. USA ska dock inte tidigare ha visat sig motstridiga till ett utlämnande utan sagt sig vara beredda att behandla en förfrågan. Huruvida man kommer att utlämna Gülen eller ej är dock ännu oklart.

Erdogan har sedan kuppförsöket i landet, där en del av försvarsmakten blockerade strategiska punkter och intog statstelevisionen, jagat anhängare av gülenrörelsen. bland annat har över 60 000 soldater, poliser, domare, lärare och tjänstemän avskedats eller arresterats då de ansetts ha varit politiskt delaktiga i försöket.

En del menar att Erdogan tagit tillfället i akt att rensa ut personer som han ansett vara politiska motståndare. Det har även spekulerats i att den turkiska regimen vetat om ett förestående kuppförsök och låtit det ske för att sedan slå ner det med full kraft och utnyttja situationen för politisk vinning.

Källa:
Turkiet begär Gülen utlämnad


  • Publicerad:
    2016-08-23 22:45