TURKIET. Enligt flera medier verkar det just nu pågå en militärkupp i Turkiet.

Följande är citat från olika massmedier:

Trafiken över Istanbuls två stora broar stoppades vid 21.30-tiden på fredagen. Samtidigt kom rapporter om skottlossning i Turkiets huvudstad Ankara.

Stridsvagnar har körts fram till Atatürkflygplatsen.

22:32 – Al Jazeera rapporterar att Turkiets premiärminister, Binali Yıldırım, säger att en faktion inom militären försöker genomföra en militärkupp.

22:41 – En negress från USA påpekar att Turkiet är ett NATO-land, vilket är en faktor som kan påverka hur en eventuell revolution går. Negressen påpekar dock att USA inte varit helt nöjd med Turkiets politiska utveckling under den nuvarande ledningen, varför det är osäkert om regimen kan räkna med utländskt stöd.

22:45 – Högt uppsatta militärer säger att den turkiska militären tagit över makten i Turkiet för att återställa den demokratiska ordningen i landet.

23:00 – Enligt uppgifter i medier har militären stormat turkisk statstelevisions huvudkvarter. Detta trots att regeringen försäkrar att de fortfarande har makten i landet.

23:10 – Västerländska medier uppger att president Recep Tayyip Erdoğan är orsaken till kuppen och att motståndet mot honom beror på att han har fört landet i en mer konservativ, religiös och icke-liberal riktning istället för att utveckla samhället mer åt ett liberalt och västerländskt håll.

23:13 – Moderaten och folkförrädaren Carl Bildt fördömer statskuppen på Twitter: ”Whatever our other reservations, we must stand firmly with the democratically elected government of Turkey.”

23:15 – Flera medier uppger att president Erdoğan kan ha flytt landet.

23:16 – Sky News säger att kuppmakarna verkar ha övertaget.

23:17 – Kuppmakarna har tvingat turkisk TV att sprida följande budskap:

”Landet leds av en fredstribunal”
”En ny konstitution kommer att skrivas”
”Turkisk statstelevision lyder under turkisk militär”
”Turkiska militären har kontroll över de flesta strategiska punkterna i landet”

23:19 – En expert uppger i Sky News att även om militären är emot Erdoğan så har presidenten antagligen underrättelsetjänsten på sin sida och vann förra valet med en stor majoritet, vilket innebär att kuppen kan bli våldsam ifall de som stödjer presidenten vänder sig mot militären.

23:20 – Det påpekas i Sky News att kuppen antagligen är till Turkiets nackdel vad gäller möjligheterna för landet att bli en del av Europeiska Unionen, vilket är något både EU och Turkiet arbetat för under en väldigt lång tid.

23:29 – Turkisk lokalmedia uppger att de pratat med Erdoğan som lovar att slå tillbaka mot kuppmakarna och upprepar påståendet att det är en minoritet inom militären som ligger bakom kuppen.

23:38 – Regeringen uppmanar sina anhängare att trotsa utegångsförbudet som utfärdats genom att bege sig ut på gatorna.

23:45 – Erdoğan verkar förlora konflikten då han uppenbarligen ljuger i intervjuer när han skyller kuppen på islamistiska rebeller han tidigare legat i konflikt med trots att det är fastslaget att det är sekulära krafter inom militären som ligger bakom kuppen.

23:49 – Medier uppger att det hörts en explosion i Ankara, Turkiets huvudstad.

23:50 – Nordfront avbryter liveuppdateringen och återkommer imorgon med mer uppgifter om hur militärkuppen i Turkiet utvecklas.

Läs mer om Turkiets politiska historia och utveckling under den nuvarande regimen i artikeln Turkiet, Erdogan och Neo-ottomanismen.


  • Publicerad:
    2016-07-15 22:30