UTRIKES. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig ansvaret för terrordådet mot nattklubben Reina club i Istanbul under nyårsnatten där 39 personer avled och ett 70-tal personer skadades.

Det var under nyårsnatten som en ensam gärningsman, iklädd tomtekläder och beväpnad med en kalashnikov, löpte amok vid nattklubben Reina club i den turkiska storstaden Istanbul. Gärningsmannen sköt först ihjäl klubbens vakter innan han klev in i lokalen och sköt vilt omkring sig.

39 personer avled i dådet och ett 70-tal personer skadades, därefter lämnade gärningsmannen platsen och han är ännu på fri fot.

I ett uttalande från terrorgruppen IS som kom under måndagsförmiddagen tar de på sig ansvaret för nyårsnattens terrordåd.

”Som en fortsättning på de välsignade operationer som Islamiska staten genomför mot korsets beskyddare, Turkiet, slog en av kalifatets hjältemodiga soldater till mot en av de mest kända nattklubbarna där kristna firade sin hedniska fest”, säger de.

Uttalandet kommun­iceras via nyhets­byrån Aamaq som står den sunni­muslimska terror­gruppen nära.

Av de 39 som dödades i dådet uppges ett femtontal ha varit tillresta turister och andra utlänningar, de flesta av dem araber. Medborgare från Saudiarabien, Marocko, Libanon, Libyen, Israel och Indien samt en turk med belgisk medborgarskap och en tunisier med franskt medborgarskap finns bland de döda.

Källa:
Islamic State claims responsibility for Istanbul attack: statement


  • Publicerad:
    2017-01-02 11:50