TURKIET. 39 personer dog och 69 skadades när en man utklädd till tomten öppnade eld inne på en av Istanbuls populäraste och mest exklusiva nattklubbar under nyårsnatten.

Många ambulanser fick föra skadade från platsen.

Många ambulanser fick föra skadade från platsen.

Vid 01:30-tiden i natt befann sig en tungt beväpnad man iklädd tomtedräkt utanför nattklubben Reina i Istanbul där uppemot 700 personer firade in det nya året. Enligt vittnen ska han först ha skjutit ihjäl en polis och nattklubbens dörrvakter innan han klev in och öppnade eld och lyckades döda 39 personer och skada ytterligare 69. Vittnen berättar också att han under attacken ska ha skrikit på arabiska och skjutit mot personer även utanför klubben där det finns en kaj. Dessa fick söka skydd genom att hoppa i vattnet och kunde senare hjälpas upp på land av polisen.

— Vi roade oss. Helt plötsligt började folk springa. Min make sa åt mig att inte vara rädd och sen hoppade han över mig. Människor sprang över mig. Min make blev träffad på tre ställen, berättar Sinem Uyanik, som var en av nattklubbens besökare.

— Jag lyckades pressa mig fram och ta mig ut, det var fruktansvärt, berättar Uyanik vidare och beskriver det som att människor inne på klubben var ”indränkta i blod”.

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu har bekräftat dödssiffran under morgonen och meddelade även att 16 av de identifierade är utlänningar. Enligt svenska utrikesdepartementet har man dock ingen information i nuläget om att någon svensk skulle vara bland de skadade eller dödade, men uppmanar svenskar i Istanbul att kontakta sina anhöriga.

Efter attacken, som turkiska myndigheter benämner som ett terrordåd, ska bepansrade polisfordon ha kommit till platsen och en insatsstyrka ska ha sökt igenom lokalen efter gärningsmannen som dock ej gick att finna. Enligt uppgift ska gärningsmannen efter attacken ha låst in sig på en toalett och där bytt kläder och förmodligen lyckats lämna lokalen obemärkt. En omfattande polisoperation för att hitta honom har därför inletts.

Bild från övervakningskamera som sägs visa gärningsmannen utanför nattklubben.

Bild från övervakningskamera som sägs visa gärningsmannen utanför nattklubben.

Mehmet Koçarslan, som äger nattklubben Reino, har berättat för media att han vidtagit extra säkerhetsåtgärder då amerikansk underrättelsetjänst varnat för en liknande attack.

— Amerikansk underrättelsetjänst varnade för en dylik attack för ungefär en vecka eller tio dagar sedan, varpå åtgärder vidtogs och även nere vid kajen. Och se nu vad som hänt, ska Koçarslan ha sagt till turkisk media.

Under morgonen uttalade sig Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om dådet och benämnde det då som en del i ett ”smutsigt spel”:

— De försöker skapa kaos, demoralisera vårt folk och destabilisera vårt land med avskyvärda attacker mot civila sa Erdogan och fortsatte:

— Som nation kommer vi att behålla lugnet och hålla huvudet kallt, stå närmare varandra och aldrig ge efter för såna smutsiga spel. Som nation kommer vi att strida till slutet, inte bara mot terrorgruppers beväpnade styrkor och krafterna bakom dem, men även mot deras ekonomiska, politiska och sociala attacker.

Ingen terrorgrupp eller organisation har än så länge tagit på sig dådet.

Källor:
Manhunt underway after 39 killed in Istanbul nightclub terrorist attack (GRAPHIC VIDEOS)
Erdogan brands Istanbul attack ‘dirty game,’ vows to crush terrorism
Massaker under nyårsfirande på nattklubb i Istanbul


  • Publicerad:
    2017-01-01 12:00