TURKIET. Rysslands ambassadör i Turkiet har skjutits till döds i samband med invigningen av en fotoutställning i Ankara. Uppdaterad 22:15

garningsman

Enligt uppgifter ska detta vara gärningsmannen som sköt den ryske ambassadören.

Andrei Karlov, som är Rysslands ambassadör i Turkiet, har skjutits i samband med att han höll ett tal under invigningen av en fotoutställningen ”Ryssland i turkarnas ögon” på Ankara Contemporary Arts Center.

Det är fortfarande något oklart vad som har hänt och enligt vissa källor pågår ett gisslandrama. Russia Today rapporterar dock att gärningsmannen, som inledningsvis ska ha identifierat sig som polisman men sedan ha skrikit ”Allauh Akbar” samt något om Aleppo, har neutraliserats av turkiska specialstyrkor. Enligt RT har ambassadören dessutom nu fått vård på plats men trots detta avlidit strax efter att han sköts.

Bild som cirkulerat på sociala medier som ska föreställa gärningsmannen samt den skadade ambassadören.

Bild som cirkulerat på sociala medier som ska föreställa gärningsmannen samt den mördade ambassadören.

Ytterligare tre personer uppges ha skadats, vilket även kan ses på bilden ovan.

Det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova kallar dådet för ”en terroristisk gärning” när hon tidigare bekräftade händelsen under en presskonferens.

— Detta är en tragisk dag i den ryska diplomatins historia. Idag dog Rysslands ambassadör i Turkiet Andrei Karlov efter att ha skjutits i samband med en offentlig tillställning i Ankara, sa Zakharova när hon bekräftade dödsfallet.

Uppdatering 18:55 :

Det är nu bekräftat att gärningsmannen, som skrek om ”hämnd för Aleppo”, var polis. Han har också skjutits till döds av turkiska specialstyrkor.

Uppdatering 20.15 :

Ankaras borgmästare Melih Gökçek har via Twitter hävdat att gärningsmannen har kopplingar till exil-turken Fethullah Gülen och hans rörelse som av turkiska myndigheter kallas Guleinistiska Terrororganisationen (FETÖ). Gülen lever för närvarande i USA och anklagas även av Turkiet för att ligga bakom den misslyckade statskupp som skedde i landet i juli. Gülen har vidare också anklagats för att ha kopplingar till den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Enligt nya uppgifter ska gärningsmannen efter att ha skjutit Karlov ha ropat ”Glöm inte Aleppo! Glöm inte Syrien!”, vilket tyder på att dådet är en hämnd för Rysslands militära inblandning i den syriska arméns befrielse av Aleppo. Gärningsmannen ska också ha sagt:

— Bara döden kan ta mig härifrån. Vem som än är bakom dessa grymheter kommer att betala för det en efter en!

Uppdatering 22:15 :

Rysslands president Vladimir Putin har nu kommenterat mordet på ambassadör Karlov och säger bland annat att det nu är viktigt att Ryssland får reda på vem som gav ordern till attacken.

Se Vladimir Putins uttalande nedan:

Källor:
Russian ambassador to Turkey dies after gun attack in Ankara – Foreign Ministry
Rysslands ambassadör i Turkiet skjuten


  • Publicerad:
    2016-12-19 18:10