NEDERLÄNDERNA. Under gårdagen bröt det ut kravaller i Rotterdam. Bakgrunden är att Nederländerna förbjudit turkiska ministrar att valkampanja i landet, något som fick Turkiet att hota med att hämnas på ”hårdast möjliga sätt”.

Efter att Nederländerna förra veckan förbjudit två turkiska ministrar att valkampanja i landet hotade Turkiets premiärminister Binali Yildirim att hämnas på ”hårdast möjliga sätt”. På natten mellan lördag och söndag bröt det ut kravaller i Rotterdam, där det turkiska generalkonsulatet finns. Det var också dit den turkiska familjeministern Fatma Betül Sayan Kaya var på väg innan hon utvisades ur landet.

Hundratals turkar samlades utanför konsulatet och viftade med turkiska flaggor, skanderade ”Gud är stor” och kallade Europa och Nederländerna för ”barbariska” och ”diktatoriska”. Efter en stund började turkarna att kasta flaskor och stenar mot polisen som svarade med vattenkanoner.

På onsdag är det val i Nederländerna där de senaste opinionsundersökningarna visar jämnt mellan Geert Wilders Frihetspartiet (PPV) och sittande premiärminister Mark Ruttes liberala VVD. Enligt de senaste siffrorna skulle PPV få 13 procent av rösterna och VVD 16 procent.

I Turkiet ska det hållas en folkomröstning i april angående ökade befogenheter för president Recep Tayip Erdogan. Turkiska ministrar har därför försökt kampanja i bland annat Tyskland och Nederländerna. Den turkiske politikern Mehmet Mehdi Ekers planerar också att kampanja i Norsborg i Stockholm. Det bor cirka 46 000 personer med turkiska rötter i Sverige.

Källa:
Riots break out in Holland as Turkey warns it will respond to Dutch diplomatic snub in the ”harshest way”


  • Publicerad:
    2017-03-13 19:25