UTRIKES. Djurrättsorganisationen Eyes on animals avslöjar att djur som transporteras från EU till Turkiet utsätts för stort lidande. I Turkiet halalslaktas djuren under plågsamma förhållanden och köttet säljs sedan billigt inom EU.

sad-crowded-sheep-e1425577109408

Djur som fraktas från EU till Turkiet för halalslakt utsätts för stort lidande i strid med EU:s regler för transporter av djur. Detta har framkommit efter att djurrättsorganisationen Eyes on animals under fem års tid granskat gränskontrollerna mellan Bulgarien och Turkiet.

Organisationen har videoupptagningar som visar avlidna djur i stora mängder gödsel och djur som varken getts vatten eller mat ses slicka på stålkonstruktioner i brist på vätska och näring. Det har även avslöjats att djur transporteras på överfulla lastbilsflak i 40-gradig hetta. Vidare har det skett att kor utsatts för ”kejsarsnitt” helt utan bedövning. Utöver tidigare nämnda grymheter har det även utförts halalslakt där djur fått halsen avskuren utan någon som helst bedövning.

Granskningen av det hela visar att 70 procent av alla djurtransporter från Europa till Turkiet strider mot de djurskyddslagar som finns och att 13 länder som är medlemmar i EU är inblandade i de plågsamma djurtransporterna.

Efter att djuren transporterats från olika europeiska länder till Turkiet blir de halalslaktade under ytterligare lidande. Köttet tas sedan tillbaka till EU igen där det saluförs i bland annat Tyskland, Frankrike och Österrike.

David Pettersson som är vice ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Östergötland förklarar det hela med att billigt kött är efterfrågat och att vi som konsumenter bör vara uppmärksamma på vilket kött vi inhandlar.

— Det är klart att jakten på en billig varukorg är motorn till den här typen av hantering. Tyvärr är det så att produkter som har kommit den här vägen som vi ser i filmen även kommer till Sverige. Så det är jätteviktigt vad man handlar för någonting, säger Pettersson som menar att EU har ett stort ansvar gällande vad som sker med djuren såväl inom EU som när de transporteras till slakt i andra länder.

Källa:
Djurhållningsregler ignoreras


  • Publicerad:
    2016-10-07 13:00