DJURRÄTT. Den tidigare filmstjärnan och numera djurrättsaktivisten Brigitte Bardot kritiserar Frankrikes djurhållning: ”Sätt upp videoövervakning i slakthusen, där tre miljoner djur dödas i Frankrike varje dag”. 

Brigitte Bardot

Den före detta franska filmstjärnan och numera djurrättsaktivisten Brigitte Bardot skriver i ett öppet brev som publicerats i franska medier att djurrättsfrågorna helt har försvunnit från dagordningen under president Emmanuel Macrons regeringstid.

”Frankrike blir som ett nöjesfält för utrotning av djur, och ingen bryr sig om det. Detta är en skam för Frankrike”, skriver hon bittert, och vill att alla ska kunna se via video vad som sker i slakthusen under ”skamligt barbariska och skräckfyllda omständigheter”.

Bardot är mycket aktiv i olika frågor rörande djurrätt och har grundat en stiftelse i sitt eget namn i syfte att värna om djurens rättigheter. På 80-talet bevittnade hon säljakt i Kanada, som hon skarpt fördömde.

1999 skrev Bardot ett brev till den kinesiske presidenten Jiang Zemin, som publicerades i den franska tidningen VSD, där hon anklagade kineserna för att ”tortera björnar och utrota tigrar och noshörningar för att tillverka potensmedel”.

Bardot har också flera gånger fällts i domstol för hets mot folkgrupp.  I sin bok Le Carré de Pluton (1999) kritiserade hon förfarandet vid rituell slakt av får under den muslimska högtiden Eid al-Adha.

I ett avsnitt i samma bok, rubricerat ”Öppet brev till mitt förlorade Frankrike”, skriver Bardot: ”Mitt land, Frankrike, mitt hemland, mitt land är återigen invaderat av en överbefolkning av främlingar, i synnerhet muslimer”.

Källa:
Brigitte Bardot: Sätt videokameror i slakthus


  • Publicerad:
    2018-12-26 14:35