DJURVÄLFÄRD. Judar i Belgien rasar nu efter att myndigheterna efter årsskiftet infört ett förbud mot kosherslakt för att åstadkomma en humanare djurhållning.

Rituell kosherslakt (skärmdump).

Djurrättsförespråkare jublar över beslutet att efter årsskiftet förbjuda både kosher- och halalslakt i den flamländska regionen i Belgien och senare i år även i Vallonien. Syftet med lagstiftningen är att förhindra att djur plågas i samband med religiös rituell slakt, där djuren slaktas utan bedövning.

Inom det judiska samfundet är däremot kritiken hård mot den nya lagstiftningen.

— Det här är en sorgens dag för Europas judar, en sorgens dag för religionsfrihet i Europa, utbrister rabbinen Pinchas Goldschmidts, som är ledare för organisationen ”Conference of European Rabbis”.

Goldschmidts säger till Jerusalem Post att flera rabbiner kommer att samlas i Belgien under våren för att protestera mot förbudet, som han menar gör det svårare att leva som jude i Europa.

Både judiska och muslimska ledare anser att beslutet kränker religionsfriheten och har börjat lobba för att koppla ihop förbudet med vad de anser vara en växande antisemitism och islamofobi i Europa.

— Den omedelbara konsekvensen i Belgien blir nu att även de måste importera [kosher- och halalslaktat] kött från andra ställen, säger Eli Göndör, religionsvetare och islamolog.

I Sverige är ingen slakt utan föregående bedövning tillåten. Många muslimer accepterar dock att djuren bedövas med exempelvis el eller gas före avlivningen, vilket gör det möjligt att halalslakta i Sverige utan att man kommer i konflikt med djurskyddsbestämmelserna.

Inom koscherslakten accepteras inte bedövning före avblodning och därför sker ingen sådan slakt officiellt i Sverige.

Källor:
Belgien förbjuder kosherslakt
Religiös slakt (Jordbruksverket)


  • Publicerad:
    2019-01-04 09:50