POLITIK. Kommunstyrelsen i Bromölla, som leds av Sverigedemokraterna, har tagit ett beslut att man inte får lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be. Kritiker kallar beslutet ”islamofobiskt”.

I Bromölla kommun, som leds av Sverigedemokraterna (SD), har kommunstyrelsen tagit beslutet att bön inte ska vara tillåtet under arbetstid. Även partiet Alternativet i Bromölla och Moderaterna stödjer beslutet, som handlar om en uppdatering av kommunens riktlinjer i sin likabehandlingsplan.

— Intentionen är att man inte ska lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be, säger Eric Berntsson (SD), kommunstyrelsens ordförande, till Kristianstadsbladet.

I beslutet som klubbats igenom står det att rätten till en egen trosuppfattning är ”absolut” och att Bromölla kommuns hållning är ett bejakande av mångfald och pluralism. Samtidigt står det att ”religionsfriheten innebär dock också rätten att slippa religiösa manifestationer”.

Ett exempel på detta är inom sjukvården, där det finns tungt vägande skäl för att vara restriktiv för att arbetskamrater, boende eller anhöriga ska inte behöva ta del av bönen.

Eric Bengtsson säger till Kristianstadsbladet att det inte är bestämt hur det här beslutet ska kontrolleras, men påpekar att bönestunder inte ska få hindra arbetet.

Ingen specifik religion pekas ut i kommunstyrelsens beslut, men av debatten på sociala medier att döma är det många som tror att det rör sig om att stoppa muslimer från att be på arbetstid. Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg frågar sig sarkastiskt i ett inlägg på Twitter:

”Nån som tror motivet är något annat än islamofobi?”

Lindberg menar att det här är ett påhopp på en minoritet och frågar sig vilka rättigheter som ryker nästa gång. Men han får mothugg i ett inlägg från socialdemokraten Maria Hind Alias, känd för sitt arbete mot hederskultur:

Om man har ett arbete för att arbeta, vad är problemet? Man får göra vad man vill på sin rast eller lunchrast, men på arbetstid ska man arbeta, hur får du det till islamofobi?

Författaren och krönikören Patrik Lundberg använder ett mer humoristiskt angreppssätt då han kommenterar beslutet: ”Bromölla förbjuder bön på arbetstid. Blir svårt för prästen”, skriver han på Twitter.

Källa:
Kommunbeslut: Ingen får be på arbetstid – ”Så blev beslutet”


  • Publicerad:
    2019-06-12 10:00