TURKIET. Efter den senaste veckans osämja mellan Turkiet och bland annat Nederländerna så hotar nu Turkiet med att öppna landvägen till Europa för de miljontals flyktingar som befinner sig i landet. Detta efter att man anser att EU inte hållit sin del av det flyktingavtal som man kom överens om under förra året.

Turkiets minister för EU-frågor Ömer Çelik.

För ett år sedan kom Turkiet och EU överens om att Turkiet ska kontrollera sin gräns mot Europa bättre samt att alla så kallade irreguljära migranter som tar sig till Grekland skall skickas tillbaka till Turkiet.

För besväret skulle Turkiet erhålla tre miljarder euro till stöd för de syrier som befinner sig i landet. Man kom också överens om att ta nästa steg i medlemskapsförhandlingarna med EU.

Efter att turkiska ministrar under den senaste veckan försökt valkampanja i bland annat Nederländerna, som valde att utvisa den turkiska familjeministern, har det dock blossat upp en strid mellan huvudsakligen de två länderna.

Nu säger den turkiske ministern för EU-frågor Ömer Çelik att man borde omförhandla flyktingavtalet samtidigt som man på regeringsnivå klipper förbindelserna med Nederländerna. Det innebär att Turkiet skulle öppna landvägen till Europa men fortfarande bevaka sjövägarna där hundratals människor har drunknat.

Källa:
Turkey Threatens to Open Migrant ‘Land Passage’ to Europe After Row With Dutch


  • Publicerad:
    2017-03-15 10:00