MASSINVANDRING. Martin Schulz, partiledare för tyska Socialdemokraterna, varnar för att en asylvåg likt den som skedde år 2015 kan komma att hända igen. Istället för att stoppa invasionen av invällare så vill Schulz att Europas länder ska ta ett ”gemensamt ansvar”.

Martin Schulz, partiledare för tyska Socialdemokraterna, varnar för att asylkrisen, likt den som skedde år 2015, kan inträffa igen. Hans lösning är dock inte att stänga gränserna utan att istället sprida ut invandrarna runtom i Europa. Schulz menar att han vill att EU-länder ska ta ett ”gemensamt ansvar” och att de ska dela ut ”rejäla bidrag” så att allt fler medlemsstater blir mer villiga att ta emot invandrarna som kommer.

— Det är cyniskt när man låter människor dö i Medelhavet, vi måste agera nu, annars har vi snart en situation som under 2015, säger Schulz.

Hittills i år har runt 70 000 invandrare lyckats ta sig över Medelhavet till Italien, vilket är en ökning med 30 procent. De lämnas oftast precis utanför den libyska kusten, där de sedan hämtas upp av så kallade frivilligorganisationer som samarbetar med människosmugglare och därefter sprids de ut i Europa.

Källa:
Tysk varning för ny flyktingvåg i Europa


  • Publicerad:
    2017-07-24 10:00