UTRIKES. Kinesiska webbsidor kritiseras för att sälja farliga gummibåtar som människosmugglare sedan använder för att frakta så kallade flyktingar över Medelhavet.

Flertalet kinesiska webbsidor säljer gummibåtar till människosmugglare som sedan används för att frakta ”flyktingar” över Medelhavet. Dessa gummibåtar ska ha upprört både EU och många av de folkförrädare som arbetar med att hjälpa invällarna att ta sig in i Europa. En av dessa är Marcella Kraay som arbetar på organisationen Läkare utan gränser.

— De här gummibåtarna punkteras lätt så att luften går ur. De är väldigt rangliga och farliga. De kan lätt sjunka så att människor drunknar och är inte alls lämpliga för resorna över Medelhavet, säger Kraay.

Den kinesiska webbsidan Alibaba marknadsför gummibåtarna som ”säkra flyktingbåtar av hög kvalitet för upp till 30 personer”. Kraay säger vidare att dessa båtar är populära hos människosmugglare i Libyen samt att ”flyktingarna” även ofta själva får stå för uppblåsningen av båtarna.

— Gummit i båtarna är tunt, mellan en och 2 millimeter, i vissa bara en halv millimeter. Tänk dig en plastpåse i en mataffär, säger Kraay och fortsätter:

— Vi ser upp till 140 personer på en gummibåt och trängseln är enorm. Den här månaden upptäckte vi åtta livlösa personer på botten av en gummibåt vid en räddningsoperation.

EU försöker nu få Kina att stoppa försäljningen av dessa gummibåtar.

Källa:
Människosmugglare köper livsfarliga gummibåtar


  • Publicerad:
    2017-08-24 22:30