TURKIET. Efter dagens omröstning i Turkiet står det nu klart att landets president Recep Tayyip Erdogan segrat i valet som handlade om en ny grundlag som bland annat stärker presidentens maktbefogenheter.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under valrörelsen.

Under söndagen gick turkarna till valurnorna för att rösta om en ny grundlag och omkring 86 procent av de röstberättigade uppges ha deltagit i valet. Vid 21-tiden stod det klart att ja-sidan hade segrat med 51,3 procent av rösterna mot nej-sidans 48,7 procent med 99 procent av rösterna räknade.

— Folket har visat sin vilja och gjort ett historiskt val, sade president Recep Tayyip Erdogan, efter att ha segrat.

Ja-sidans seger innebär att presidentens maktbefogenheter blir nästintill obegränsade och att det parlamentariska styret ska ersättas med ett presidentstyre samt att Erdogan nu har möjlighet att ställa upp i ytterligare två val vilket innebär att han kan sitta kvar vid makten ända fram till år 2029.

Presidenten kan nu också styra med dekret och utse viktiga domare samt rätten att upplösa parlamentet och att på egen hand införa undantagstillstånd. Premiärministerposten förväntas också att avskaffas och istället ges presidenten möjlighet att utse en eller flera vicepresidenter.

Polispådraget i Turkiet var massivt under dagen och förutom en skottlossning vid en vallokal som krävde tre dödsoffer ska det ha gått förhållandevis lugnt tillväga. 

Dagens omröstning uppges vara den största politiska förändringen sedan den turkiska republikens grundande år 1923.

Oppositionen godkänner inte valresultatet och kräver att vissa röster ska räknas om då många valsedlar inte haft den officiella stämpel som de menar ska finnas på röstsedlarna. Valnämnden i Turkiet har dock beslutat att valsedlar utan stämpeln också ska räknas som giltiga.

Källa:
Knapp seger till ja-sidan i turkiska folkomröstningen


  • Publicerad:
    2017-04-16 23:15