BULGARIEN. Bulgariens president attackerade nyligen Erdogan efter att hans regim öppet visat stöd för ett etnonationalistiskt parti för turkar som ställer upp i det kommande bulgariska parlamentsvalet.

I veckan kunde Nordfront rapportera om att ett etnonationalistiskt parti för turkar, som bland annat vill ”rasistregistrera” medborgare, tog plats i det nederländska parlamentet.

Även i Bulgarien har exilturkar organiserat sig i ett motsvarande parti vid namn Dost, som för första gången ställer upp i ett parlamentariskt val den 26 mars.

Efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och hans regim öppet visat sitt stöd för Dost ryter nu Bulgariens president Rumen Radev till. Han menar att han förvisso vill ha vänskapliga relationer med Turkiet men att Turkiets inblandning i valet är ”ett faktum” som han menar är ”oacceptabelt”.

Den turkiske ambassadören i Sofia kallades nyligen upp till det bulgariska utrikesdepartementet och i torsdags kallade Bulgarien även hem sin ambassadör i Turkiet för konsultationer. Samtidigt har bulgarisk underrättelsetjänst bekräftat att en turkisk medborgare nyligen utvisats ur landet och ytterligare två nekats inträde.

I Bulgarien bor omkring 700 000 etniska turkar.

Källa:
Bulgariens president ryter till mot Turkiet


  • Publicerad:
    2017-03-18 08:00