Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

“Defend Europe!”

Av Redaktionen, 2017-02-27
redaktionen@nordfront.se

BILDREPORTAGE. För drygt två veckor sedan befann sig en svensk delegation från Motståndsrörelsen i Bulgariens huvudstad Sofia för att delta på den årliga Lukovmarschen. Här kommer ett bildreportage från marschen.

Den 18 februari var en delegation från Nordiska motståndsrörelsen på plats i Bulgariens huvudstad Sofia för att medverka i Lukovmarschen, ett fackeltåg som varje år hålls till minne av den bulgariske nationalhjälten General Christo Lukov. Även Nordfront var på plats för att dokumentera marschen och här följer ett bildreportage från vistelsen i Sofia.

Efter att bulgarisk polis flera gånger under morgonen besökt hotellet för att prata med personalen så var det föga förvånande att upptäcka en kravallutrustad polisbuss utanför hotellet.

Polisbussen följde sällskapet till en restaurang i närheten där de fick förstärkning av en extra polisbil.

På väg till samlingsplatsen så mötte Motståndsrörelsens aktivister upp med det tyska partiet Der Dritte Weg. Der Dritte Weg höll samtidigt en egen demonstration i staden Würzburg i Tyskland där Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg höll tal.

Motståndsrörelsen, Der Dritte Weg samt ett antal andra europeiska delegationer anslöt sig till BNS-tåget och marscherade mot torget utanför NDK (Nationella Kulturpalatset) som var Lukovmarschens officiella samlingsplats.

När tåget väl närmade sig torget väntade en stor grupp poliser.

Samtliga deltagare i tåget blev grundligt visiterade. Väskor genomsöktes och ID-kort fick visas upp.

Frågade man bulgarerna varför polisen stoppade och visiterade deltagare förklarade de att detta är vanlig trakassering från polisens sida för att försöka få “vanligt folk” av avstå från att delta i demonstrationen.

Väl framme vid torget började BNS, som organiserar Lukovmarschen, att dela ut facklor och fanstänger.

På fanan syns general Christo Lukov.

Tyskarna från Die Rechte Dortmund tog sig upp på en avsats med utsikt över torget och vecklade ut deras banderoll med texten “Gemeinsam Für Europa” (Tillsammans för Europa), kort därpå hördes applåderna och ropen eka över torget.

Plamen Dimitrov, chef över BNS i Sofia, blev intervjuad live i TV.

När det var dags för uppställning fick Motståndsrörelsen äran att gå längst fram av de utländska delegationerna bakom banderollen “Defend Europe”.

På banderollen ser vi en karta över alla de dödsläger som kommunisterna upprättade i Bulgarien med texen “Vi minns offren! Vi minns mördarna!”

Porträtten visar fyra kända bulgarer som mördats av kommunister. “Ni är ej glömda, vi förlåter dem aldrig”.

När marschen väl började gå längst med Vasil Levskigatan så delades tåget upp i mindre grupper. Det var enligt polisen “säkrare så”. Men efter en kilometer så förenades tåget igen utanför Knyazheska parken.

Detta var uppenbarligen bara en av alla taktiker polisen använde sig av för att ytterligare försvåra för organisatörerna.

Med tanke på den totala avsaknaden av motdemonstranter så var det högst förvånande att se den otroligt stora mängd poliser som bevakade tåget. Trots att marschen gått väldigt lugnt till år efter år så känner systemet uppenbarligen sig befogade att sätta in vad man skulle kunna tänka sig är hela Sofias poliskår plus lite till.

Tåget går förbi Turkiets ambassad där polisnärvaron var extremt hög med fem stycken polisbussar och upp emot hundra kravallutrustade poliser uppradade längst hela framsidan av byggnaden.

Framme vid Vasil Levski-monumentet stannade tåget för att hedra nationalhjälten Vasil Levski. Efter att deltagare ur tåget lämnat kransar och buketter med blommor tändes facklorna och marschen gick vidare mot Christo Lukovs hem.

Väl framme vid Christo Lukovs hem förberedes talen som skulle hållas. Alla tal översattes till bulgariska.

Till höger i bild ser vi Plamen Dimitrov hålla ett öppningstal. Dimitrov är ledare för BNS i Sofia och huvudorganisatör för Lukovmarschen. Till vänster i bild ser vi Zvezdomir Andronov, ledaren för BNS.

Efter Dimitrov var det dags för polackernas representant att hålla tal.

Pär Sjögren höll ett mycket uppskattat tal om vikten av Europeiskt brödraskap och hur vi genom samarbete kommer att segra över de mörka krafter som genom främlingsinvasionen ämnar att förgöra Europa.

Yvan Benedetti, representant för det franska nationalistpartiet Parti Nationaliste Francais, pratade om hur viktigt det är att européer tillsammans måste ta striden mot de globalistiska krafter som ämnar att förgöra oss. Han pratade också om vikten av att hålla våra hjältars minnen vid liv.

Tysken Matthias Deyda från Die Rechte Dortmund håller tal.

Mannen med det bruna paketet till vänster i bild är Peter Neshev. Han är vice ordförande i en anti-kommunistisk organisation som arbetar med att upplysa om kommunistregimens brott mot den bulgariska befolkningen.

I paketet som han gav som gåva till BNS fanns det ett antal tidskrifter publicerade av efterföljare till de nationalistiska bulgarerna som flydde till Chicago, bort från Sovjetunionens dödsläger och terror.

Fanor sänks och deltagarna går ner på knä för en tyst minut till minnet av general Christo Lukov. Manifestationen förklarades sedan avslutad och deltagarna begav sig hemåt.

Även om Lukovmarschen handlar om att hedra en bulgarisk nationalhjälte så kan man sammanfatta dagen med två ord; Europeiskt Brödraskap.

Vid samlingsplatsen kunde man se människor överallt med texten “European Brotherhood” på kläderna. Europeiskt samarbete var det ständiga samtalsämnet och samtliga tal handlade om just det.

Besöket i Sofia gav nytt hopp om att vi aldrig mer kommer att få se ett nytt brödrakrig.


  • Publicerad:
    2017-02-27 22:00