Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Bilder från protestaktionen i Bulgarien

Av Redaktionen, 2017-02-23
redaktionen@nordfront.se

BULGARIEN. Nyligen besökte en delegation från Nordiska Motståndsrörelsen Bulgarien. Här är första delen i en serie bildartiklar från resan och som visar protestaktionen mot myndigheternas försök att förbjuda den traditionella Lukovmarschen.

Den 17 februari så hölls en protestaktion utanför stadshuset i Bulgariens huvudstad Sofia. Bulgarisk nationell samling (BNS) arrangerade det hela i syfte att protestera mot borgmästaren Yordanka Fandukovas beslut om att förbjuda Lukovmarschen, ett årligt fackeltåg som hålls till minne av den bulgariska nationalhjälten General Hristo Lukov.

Fackeltåget, som var det egentliga syftet med resan, kunde sedermera hållas ändå och borgmästarens förbud är mer en formalitet som sker varje år inför Lukovmarschen.

På banderollen står det “Lukovmarsch.   Kamp – Offer – Handling”

Nordfronts Henrik Pihlström fick äran att agera banderollbärare.

Ledaren för BNS, Zvezdomir Andronov, håller tal utanför stadshuset.

I mitten ser vi Plamen Dimitrov, ledaren för BNS i Sofia.

Europeisk brödraskap var någonting som bulgarerna i BNS uppenbarligen värnade högt då man som svensk och europé alltid blev bemött på ett högst respektfullt sätt. Ett exempel på detta är att samtliga banderollbärare vid protestaktionen var alla från olika europeiska delegationer.

En del av Nordiska Motståndsrörelsens delegation på plats i Sofia. Till vänster Pär Sjögren, i mitten Niklas Norling och till höger Tina Petersson.

Pär Sjögren och Plamen Dimitrov blir intervjuad av bulgarisk TV.

Även Zvezdomir Andronov blir intervjuad. Medieklimatet i Bulgarien jämfört med Sveriges är väldigt annorlunda. I Bulgarien är det inte alls ovanligt att både lokala och nationella TV-kanaler intervjuar ledare för nationalistiska organisationer live.

Säkerhetsansvarig på stadshuset (kvinnan i mitten) kom ut och skakade hand med organisatörerna och frågade hur länge till protesten skulle pågå.

Den totala avsaknaden av rödingar gjorde säkerligen den här kvinnans jobb något enklare. När man frågade bulgarerna var alla motdemonstranter var så sa de att det helt enkelt inte finns några rödingar i Sofia.

Bara några meter ifrån demonstrationen så kunde man se ett mindre monument till minne av bland annat kungen av Bulgarien som ska ha hjälp judar undan den påstådda ”förintelsen” under andra världskriget.

Plamen Dimitrov blir intervjuad av Nordfront.

Efter en lyckad demonstration så delade man upp sig i olika bilar och begav sig mot en restaurang för samling. Samtliga bilar med medlemmar från Motståndsrörelsen blev stannade av bulgarisk polis i en s.k. “rutinkontroll”. ID-uppgifter noterades och ryggsäckar genomsöktes.

När polisen var klara med sin trakassering så begav sig gruppen vidare för samling och planering inför morgondagens Lukovmarsch.


  • Publicerad:
    2017-02-23 16:20