SVERIGE. Nu kommer ID-kontrollerna som genomförs av nordiska transportbolag vid resa till Sverige att avskaffas, vilket gör det möjligt att ta sig till svenska gränsen obehindrat.

Strömmen av ”flyktingar” som kommit till Sverige under de senaste åren har inte avskräckt landets politiker, utan nu avskaffas istället de ID-kontroller som nordiska transportbolag genomför vid resa till Sverige. Resultatet blir att personer utan godtagbara handlingar nu problemfritt kan ta sig till gränsen och vid en eventuell gränskontroll ansöka om asyl.

— Det är mycket positivt att ID-kontrollerna avskaffas, för pendlare såväl som för asylsökande. Fokus ligger nu på att stoppa vapen, inte människor, säger Maria Ferm (MP)

— Det är ett välkommet beslut. Det var ett konstigt förslag som hade väldigt undermålig beredning och som har ställt till det för vanligt folk. Gränskontrollerna är betydligt mer begripliga för vanligt folk, säger Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson.

Samtidigt som ID-kontrollerna avskaffas införs istället hårdare gränskontroller för fordon, däribland röntgen och kameraövervakning med automatisk nummerplåtsregistrering.

Representanter från nästintill alla partier har varit övervägande positiva, speciellt Miljöpartiet, men även Centerpartiet som varit de mest kritiska till ID-kontrollerna innan välkomnar nu avskaffandet.

Källor:
Miljöpartiet: Nu blir det lättare att söka asyl i Sverige
Pendlarnas jubel vet inga gränser


  • Publicerad:
    2017-05-03 14:15