MIGRATION. Sverige har en av Europas sämsta gränskontroller enligt en Schengen-rapport som har hemlighållits inför valet.

Förra året besökte Schengen-inspektörer Sverige och intervjuade gränspoliser runtom i landet. Resultatet sammanställdes i en sekretessbelagd rapport med titeln ”Evaluation of Sweden in the field of management of the external borders”. Innehållet i rapporten är ett totalt underkännande av Sveriges gränskontroller.

— Rapporten visar det vi redan visste, att vi har rena Kalle Anka-verksamheten, säger en källa som jobbat inom gränspolisen i Stockholm i flera år till tidningen Kvällsposten. Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister och frihetsberövar personer som har rätt att komma in i landet.

Enligt inspektörerna är svenska kontroller dåligt bemannade, arbetsmetoderna kritiseras och de som ska utföra arbetet saknar rätt utbildning bland annat i hur man juridiskt bedömer om pass är äkta eller inte.

Värst är situationen på Arlanda, Sveriges största flygplats med fler än 26 miljoner resenärer som passerar per år.

Regeringens utökade inre gränskontroll som infördes i somras beskrivs som en låtsaskontroll. Gränsskyddet framställs i Schengen-rapporten som så dåligt att det ”inte kan skydda samhället”.

Enligt flera poliser som intervjuats är ”resultatet från Schengeninspektörernas besök politiskt sprängstoff”:

— Jag satt i möte när polismästaren Liselotte Ström sa att rapporten är politisk känslig och att den därför skulle undanhållas tills valet var genomfört, berättar en polis.

Enligt Justitiedepartementet har justitieminister Morgan Johansson (S) blivit informerad om det preliminära innehållet i rapporten, men han vill i nuläget inte lämna några kommentarer.

Källa:
Gränspoliser: Rapport undanhölls – inför valet


  • Publicerad:
    2018-09-17 12:15