FRÄMLINGSINVASIONEN. Gränskontrollerna fungerar inte, gränspolisens ledningsgrupp känner till detta men ingenting händer. Nu har skyddsombudet slagit larm till Justitiedepartementet.

Med anledning av en förhöjd hotbild mot Sverige förlängdes nyligen de inre gränskontrollerna, men gränspolisen vittnar nu om att man inte har tillräckligt med resurser för att genomföra sitt uppdrag. Det saknas bland annat lokaler, personal och de passläsare som behövs för att kunna bedöma handlingars äkthet.

Robert Lindström, polisinspektör vid gränspolisenhetens rörliga kontrollsektion i Frihamnen i Stockholm berättar om hur han och hans kollega under onsdagen tvingades släppa igenom åtta uzbeker.

Med större resurser hade dessa personer förmodligen nekats inresa menar han, då förklaringen till visiten i Sverige var att de skulle hälsa på några vänner i Rinkeby. En uppenbar nödlögn.

— Men det var snarare ”hej och välkommen”. Vi har ingen möjlighet att hantera åtta stycken på två personer, säger han.

Robert Lindström uppskattar att upp till 2 000 uzbeker årligen passerar landets gränser via hamnar i Stockholmsområdet, utan att gränspolisen har någon möjlighet att kontrollera vare sig dem eller andra utländska grupper.

Ulf Rydström, huvudskyddsombud på gränspolisen i region Stockholm håller med om att situationen är allvarlig och har svårt att förstå varför ingenting görs:

— Gränspolisens ledningsgrupp känner till det här, och varför de inte upplever samma obehag som Robert förvånar mig storligen. Det här borde skaka om dem i grundvalarna.

Med tanke på att flera medborgare från Uzbekistan just nu står inför rätta misstänkta för förberedelse till terrorbrott, att Rakhmat Akilov är uzbek och att det nyligen uppdagats att två uzbekiska medborgare har jobbat på Arlanda flygplats utan tillstånd, upplever gränspoliserna situationen som särskilt allvarlig.

Ulf Rydström har nu slagit larm till Justitiedepartementet – och hoppas på en reaktion därifrån.

Källa:
Gränspoliser slår larm till regeringen


  • Publicerad:
    2019-01-23 20:05