MASSINVANDRINGEN. Läckta dokument från EU-kommissionen visar nu att FN:s omstridda migrationspakt Global Compact är bindande för de länder som undertecknat den, tvärtemot vad många politiker försökte få folket att tro.

Den danska tidningen Berlingske Tidende har avslöjat ett läckt dokument, skrivet av EU-kommissionens advokater, som inte var menat för allmänheten utan bara var avsett för internt bruk.

I dokumentet framgår det tydligt att Marrakeshfördraget, också kallat FN:s Global Compact, är juridiskt bindande för de EU-länder, däribland Sverige, som undertecknade det i december 2018.

I Danmark har detta nu skapat debatt, eftersom den dåvarande regeringen under den borgerliga Venstre-politikern Lars Løkke Rasmussens ledning försäkrade väljarna att fördraget inte var bindande.

I det 10-sidiga dokumentet står det svart på vitt att ”undertecknande av GCM (migrationspakten) har rättsliga effekter på EU:s utvecklingspolitik”, vilket är juristspråk för att undertecknandet innebär krav som är bindande.

När alternativa medier i Danmark väckte debatt kring migrationspakten och vad den skulle komma att innebära blev mainstreammedier och politiska partier upprörda och hävdade att kritiken var en avsiktlig desinformationskampanj.

I Danmark anklagas nu Lars Løkke Rasmussen för att ha farit med osanning om vad Global Compact egentligen innebär, vilket har fått debatten att blossa upp igen. I Sverige är det däremot tyst från politiker och mainstreammedier om hela frågan.

Enligt prognoserna väntas det flera hundra tusen nya främlingar till Sverige de närmaste åren, en siffra som har ökat drastiskt efter att de nya generösa reglerna för anhöriginvandring infördes under det här året – efter att Sverige skrev på FN:s Global Compact.

Källa:
Lækket EU-notat åbner ny debat om omstridt FN-migrantpagt


  • Publicerad:
    2019-08-16 06:30