UTRIKES. EU-kommissionen vill ha mer genustänk och planerar att återuppta ett gammalt förslag om att större bolagsstyrelser kanske får underkasta sig könskvotering.

Nyhetssajten Europaportalen skriver att under torsdagen har EU-kommissionens nya jämställdhetsstrategi släppts. Om kommissionen får sin vilja igenom så skall det komma en ny EU-lag som tvingar att minst 40% kvinnor skall sitta i de större bolagsstyrelserna. EU:s jämställdhetsminister Helena Dalli säger:

 – Vi måste använda oss av kvoter. Annars kommer vi att behöva vänta ytterligare 100 år på att saker förändras av sig själva. Där kvoter använts har det skett en förbättring, sade Dalli, en maltesisk socialdemokrat.

Helena Dalli Foto: European Parliament (CC BY 2.0).

Länder som Sverige, Tyskland och andra centraleuropeiska nationer har stoppat sådana förslag innan. Den tjeckiska liberalen Věra Jourová vill att kommissionen själv skall föregå med gott exempel och därmed ha 50% kvinnor innan 2024 istället för dagens 41% som nu finns i kommissionen. I jämställdhetsstrategin finns också förslag om att genustänk skall genomsyra EU-arbetet:

Kommissionen ska även införa ett genusperspektiv på sin verksamhet som exempelvis politikområden som klimat, digital omställning, EU:s utrikespolitik, handel och utvecklingsprogram.

– Det finns en person i varje generaldirektorat [motsvarande departement] som ser all lagstiftning som föreslås utifrån ett jämställdhetsperspektiv, sade Helena Dalli.


  • Publicerad:
    2020-03-05 16:50