FOLKUTBYTET Folkliga protester mot massinvandringen gör irländska uthyrare ovilliga att förnya sina kontrakt med staten, vilket skapar oro hos den regerande koalitionen för en eskalerade kris.

Nordfront skrev igår om hur irländsk polis griper folkutbytets motståndare. Den irländska regeringen säger sig försöka fastställa orsakerna till att näringsidkare inom hotellbranschen är ovilliga att hyra ut till asylsökande. Tjänstemän föreslår faktorer som skulle kunna bidra till att denna motvilja. Man menar att allt fler hotellägare undviker att förnya sina statliga kontrakt på flyktingmottagande av rädsla för folkliga protester. Boendesituationen uppvisar redan klara likheter med den i Sverige 2015 under den så kallade flyktingkrisen – och den förutspås eskalera. Tjänstemännen betonar för en regeringskommitté, som arbetar för högtryck med frågan, betydelsen av ”kraftfulla protester och lokalt motstånd mot föreslagna och nyligen öppnade boenden”. Kommittén får vidare veta att ”det krävs att tid omgående avsätts för detaljplanering av asylsökandes integration, med tanke på ökande gruppsammanhållning, oro för spänningar och störningar och exploatering av extremhögern”.

The Irish Times är en av de tidningar som varnar för att dessa missnöjesyttringar ”bidrar till leverantörers ovilja att ta emot internationella skyddssökande”. Tidningen rapporterar om hur en vecka med ökad polisnärvaro och konfrontationer vid folkliga protester och en välkänd migrationskritikers avstängning från sociala medier skapat ”en betydande oro inom den regerande koalitionen” inte minst för en ytterligare eskalerande boendekris för migranter.

70 procent av uthyrarna har inte skrivit på

Enligt siffror presenterade för ovan nämnda regeringskommitté har bara 30 procent av boendeleverantörerna skrivit på ett nytt kontrakt med staten. Ingen har visserligen ännu brutit sitt kontrakt, men integrationsminister Roderic O’Gorman betonar för Irish Times att även en 10-procentig definitiv vägran skulle ha en ”betydande inverkan” på boendekapaciteten.

Integrationsminister O’Gorman skrev förra veckan till övriga ministrar och efterfrågade stora lediga byggnader som sportcenter eller konferensanläggningar där ”tältsängar, madrasser, sovsäckar kunde ställas ut för människor”. Hans kollega, idrottsminister Catherine Martin, skrev i fredags till idrottsorganisationer under hennes avdelning och utbad sig om byggnader lämpade för boenden. O’Gorman har i sammanhanget betonat att regeringen håller noga koll på hur andra EU-länder agerar i dessa frågor. Till Irish Times säger han:

Jag tror att vi strävar efter att hålla oss i linje med en alleuropeisk strategi.