IRLAND Irländarna går ut på gatorna i protest mot folkutbytet och de planerade flyktingcentralerna i deras område. Justitieministern vill nu utrusta poliser med kroppskameror på grund av en påstått ökad hotbild från invandringsmotståndare och meddelar också att detta beteende inte kommer att tolereras.

När irländarna nu tar till gatorna för att protestera mot folkutbytet och planerade flyktingcentraler i deras områden börjar den irländska polisen, eller Gardaí, att ingripa för att kväva det folkliga missnöjet. Polisen hålller enligt Independent uppemot 20 individer som de kallar ”uppviglare från extremhögern” under övervakning.

Uttalandet från polisen kom efter att en känd invandringsmotstådare, Graham Carey, arresterades i sitt hem i onsdags. Carey förhörs för att ha utfört ”brott mot staten”. Carey ska bland annat ha protesterat mot coronarestriktioner utanför politikers hem och i en tweet skrivit uppmuntrande om irländare som beordrat invånare i ett tältläger att lämna platsen.

Enligt tidningen var gripandet av Carey bara början.

— Det kommer att ske fler gripanden. Det sker en väldigt noggrann övervakning av vissa individers aktiviteter på internet som resulterar i problem på gatorna, berättade en källa enligt Independent.

Flyktingcentral brann i Dublin?

Enligt twitterprofilen RM.tv brändes en flyktingförläggning i Dublin ner bara dagar innan den var tänkt att fyllas på med rasfrämlingar.

Enligt en den irländska parlamentsledamoten Gary Gannon fanns det dock inga planer på att inhysa ”flyktingar” i byggnaden.

— Rykten hade spridits om att byggnaden skulle användas för att husera flyktingar men myndigheten själv visste ingenting om det. Jag hade tidigare uttalat mig om byggnaden och att det var olämpligt att hysa människor där, sade Gannon till Sunday World.

Kroppskameror och hot från politiker

Enligt den irändske justitieministern Simon Harris har invandringsmotståndarna hotat inte bara de ”som söker Irlands hjälp” utan även polisen.

Vidare berättade han att detta beteende från människor som är ”beslutna att så splittring” inte kommer att tolereras.

Som en lösning på de påstådda ökade hoten föreslår justitieministern att alla poliser ska utrustas med kroppskameror för att enklare kunna identifiera och åtala de skyldiga.

— Vi har sett en effektiv användning av kroppskameror i andra jurisdiktioner. Denna teknologi har potentialen att avskräcka från överfall på poliser och när överfall sker, kommer det att finnas starka bevis för att få förövarna ställda inför rätta, kommenterade Harris enligt Independent.