MASSINVASIONEN. Times of Israel berättar nu att en judisk hjälporganisation hjälper till att hålla ”räddningsverksamheten” i Medelhavet igång, så att migrationen av ”nödställda flyktingar” till Europa kan fortsätta.

Judiska pengar håller ”räddningsverksamheten” från Afrika till Europa igång. Skärmbild: Youtube.

Times of Israel berättar nu om hur den judiska ”hjälpgruppen” Central Welfare Board of Jews, samlar finansiärer för att stödja den så kallade räddningsverksamheten av ”nödställda flyktingar” i Medelhavet.

För närvarande finns det bara ett så kallat ”räddningsfartyg” som opererar i farvattnen mellan Libyen och Italien i centrala Medelhavet som ägnar sig åt att plocka upp ”flyktingar” och migranter som gett sig ut på havet i bräckliga farkoster.

Räddningsskeppet, som heter Ocean Viking, seglade förra månaden från Marseilles och drivs av den ”ideella humanitära” organisationen SOS Mediterranee. Fartyget har redan samlat upp hundratals migranter som skeppats till Europa, och nu får man alltså hjälp från judiska aktörer för att fortsätta.

— Vi som judisk organisation känner oss förpliktigade att inte vara åskådare när en humanitär kris äger rum framför våra ögon, särskilt när det sker så nära Europa, berättar Central Welfare Boards verkställande direktör Aron Schuster.

— Allt som vi gör som en social- och välfärdsorganisation är å ena sidan självklart baserat på mänskliga rättigheter, men också på judiska värderingar, säger han. Och som Talmud säger – när man räddar bara ett enda liv, är det som att rädda hela mänskligheten.

Laura Cazes, projektledare för Central Welfare Board of Jewish, uppger att organisationen kanske inte kan ge så mycket ekonomiskt bistånd till Ocean Viking som de skulle vilja, men att det finns andra sätt som de kan hjälpa ”flyktingar” och migranter.

Hon berättar att migrationsfrågan alltid varit en av organisationens huvuduppgifter, även före ”Förintelsen”, då man hjälpt judar att ta sig västerut och bosätta sig i Tyskland.

Under senare år har man hjälpt judar från forna Sovjetunionen att etablera sig i det tyska samhället. Nu vill man med sin expertis bistå de många migranter som söker asyl i Tyskland.

Central Welfare Board of Jewish har därför inlett ett samarbete med den israeliska hjälporganisationen IsraAID som bildat en filial i Tyskland och som hämtat socialarbetare, psykologer och traumaexperter – många av dem arabisktalande – från Israel för att erbjuda sitt kunnande till övriga hjälporganisationer i landet.

För initiativet belönades man år 2018 med det prestigefulla Nationella Integrationspriset av Angela Merkel.

Källa:
In Germany, Jewish funds help keep Mediterranean migrant rescue missions afloat


  • Publicerad:
    2019-09-22 07:45