MASSINVASIONEN. Efter att en brand i det överbefolkade migrantlägret på den grekiska ön Samos gjort att hundratals migranter får sova under bar himmel säger öns borgmästare att bristningsgränsen är nådd.

Massinvasionen fortsätter läget är spänt på den grekiska ön Samos. Skärmbild: Youtube.

En brand som inträffade i måndags och som förstörde flera bostäder i migrantlägret Vathy på den grekiska ön Samos har medfört att hundratals migranter måste sova på gator och torg under bar himmel.

I en talkshow i morgon-tv på torsdagen uttalade den lokale borgmästaren Giorgos Stantzos att ”läget på ön är inte stabilt. Vi räknar med att något dåligt kommer att hända.” Han uppmanade även regeringen att påskynda förflyttningen av migranter till det grekiska fastlandet för att minska trycket medan lägret repareras.

— Invånarna i Samos är utmattade och åtgärder behöver vidtas omedelbart, sade Stantzos.

Han berättade att 6 000 migranter i mottagningscentrat Vathy lever på ett område som ursprungligen utformats för att husera färre än 700.

Hela tiden fortsätter vågor av migranter från Turkiet anlända till grekiska stränder.

Höga spänningar i lägret ledde förra måndagen till att flera bråk bröt ut mellan grupper av syriska och afghanska migranter. Tre syrier knivskadades vid tillfället och fick föras till sjukhus. Tolv migranter med olika nationaliteter ska ha arresterats för att deltagit i sammanstötningarna som resulterade i bränder.

Måndagens brand är den andra i ett migrantläger på en grekisk ö på bara några veckor. Tidigare under oktober dödades två personer efter att migranter i lägret Moria på den grekiska ön Lesbos satt eld på bostäder efter våldsamma sammanstötningar med polis och brandkår.

Hittills i år har 46 100 migranter anlänt till Grekland vilket kan jämföras med 37 300 under förra året.

Källa:
Greek Island Samos at ‘breaking point’ after migrant camp blaze


  • Publicerad:
    2019-10-21 10:45