GREKLAND. Illegala migranter från det ökända Moria-lägret på den grekiska ön Lesbos har under några intensiva dagar utkämpat strider mellan rivaliserande afghanska invandrargäng, corona-hostat på polisen samt huggit ner 5000 olivträd. Angreppet ses som en attack på grekiskt kulturarv.

Illegala migranter från tredje världen som kommit för att ”rädda Europa” högg ner 5000 olivträd på ön Lesbos. Skärmbild: Youtube.

Det har varit intensiva dagar på den grekiska ön Lesbos där runt 50 000 illegala migranter bor i Moria-lägret som var tänkt att husera 3000 personer. Lägret är ökänt för våldtäkter, mord, upplopp och kriminalitet.

Två rivaliserande afghanska invandrargäng utkämpade strider mot varandra samtidigt som afrikanska migranter som trotsat karantänsbestämmelserna och som blivit ombedda av grekisk polis att ta sig tillbaka till sina boenden, vägrade och istället corona-hostade på poliserna.

De illegala migranterna tog sig även för att hugga ner 5000 olivträd till roten.

Det tar runt 65-80 år för ett olivträd att växa upp och ge en regelbunden avkastning vilket innebär att de förstörda träden är ett stort slag för den lokala ekonomin. Greklands olivexport uppgår till 700 miljoner dollar per år.

Oliven är en väsentlig del av grekisk historia, kultur, arv och identitet och har varit en hörnsten i grekisk ekonomi i minst 4000 år. Grekland har sedan bronsåldern producerat och exporterat oliver och olivolja till omvärlden.

De antika grekerna såg olivträdet som en gåva från visdomens gudinna Athena. Under de antika olympiska spelen användes olivkvistar som kronor, de visas på antika atenska mynt och än idag används de som bröllopskronor på grekiska bröllop.

Eftersom det tar flera decennier för olivträden att bli produktiva, så är det risk att marken nu kommer att odlas med annan gröda, för att jordbrukarna ska kunna få en inkomst och överleva under rådande bistra tider.

Värre än förstörelsen av olivträden är kanske ändå att illegala migranterna på ett djupare plan utfört en attack mot grekiskt kulturarv och identitet, om man ser till den viktiga roll som frukten spelat under tusentals år i Grekland – och i förlängningen mot hela Europa.

Källa:
An attack on Greek heritage, migrants chop thousands of olive trees on Lesvos


  • Publicerad:
    2020-04-12 11:45