MASSINVASIONEN. Vid ett besök i Grekland för att diskutera byggandet av nya läger som ska ersätta det nedbrunna Moria-lägret möttes EU-kommissionären Ylva Johansson (S) av uppretade lokalinvånare som skanderade slagord. En lokal guvernör valde att avbryta sitt möte med Johansson och i stället förena sig med demonstranterna.

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S) besökte på måndagen Grekland för att driva på arbetet med nya migrantläger som EU planerar att bygga på fem grekiska öar, efter att de invällande migranterna själva eldat upp jättelägret Moria. Johansson avslöjade att Grekland ska få sammanlagt 267 miljoner euro – närmare tre miljarder kronor – för att bygga de nya ”flyktinglägren”.

Johansson hade tänkt diskutera byggandet av nya läger på fem öar dit migranterna brukar anlända i båtar, bland dem öarna Lesbos och Samos. Men hon möttes av rasande greker som protesterade mot planerna på att göra de grekiska öarna till migrantläger.

”Du är inte välkommen på vår ö!”

SR berättar att av en arg kvinna på ön Samos fick Johansson höra att hon inte var välkommen:

— Du är inte välkommen här på vår ö, du borde verkligen skämmas över dina planer på att bygga läger. Detta är vårt land, inte ditt!

På Lesbos fanns runt 300 uppretade lokalinvånare som samlats utanför byggnaden där hon skulle träffa den lokale guvernören Kostas Moutzouris och den grekiske migrationsministern Notis Mitarachi, skriver Politico.

Demonstranterna höll upp banderoller med budskap som ”Inga anläggningar på öarna” och skanderade ”Varken på Lesbos eller någon annanstans, kommer vi att göra grekiska öar till fängelser”.

Lokale guvernören avbröt mötet och förenade sig med demonstranterna

Vid middagstid kom Moutzouris ut, vinkade till publiken och meddelade att han hade avbrutit mötet. Till folkmassans jubel sa han att han kände sig säker på att lägren inte kommer att byggas.

Guvernören sa att det som fick honom att bestämma sig för att avbryta mötet var ett blogginlägg som Johansson publicerade på fredagen, där hon beskrev skälen till sitt besök på Lesbos. Johansson menade att det nu var rätt tid att fortsätta med lägren och Moutzouris insåg då att hon totalt ignorerade regionens känslor i frågan.

— Det är tydligt att hon inte tar hänsyn till lokalbefolkningen och var här för att diskutera redan fattade beslut, sa han.

Johansson vill att invasionen av Europa ska fortsätta

Johansson har meddelat att det nya lägret på Lesbos, som är tänkt att ersätta det nerbrunna jättelägret Moria, kommer att stå klart i rätt tid för att migranter inte ska behöva bo i tält ännu en vinter. Byggnadsarbetet har ännu inte startat, men kommer enligt Mitarachi att påbörjas till sommaren.

Johansson har även uttryckt oro över rapporter om att migranter ibland avvisas av den grekiska kustbevakningen och sagt att de grekiska myndigheterna ”kan göra mer” för att utreda avvisningarna.

Grekisk fåraherde fick sitt livsverk förstört av migranter

På de grekiska öarna där man haft närkontakt med de invaderande migranterna har man dock fått nog av invällare. Nyligen kunde man i sociala medier se den grekiske fåraherden Fotis Giounis som gråtande berättade om hur hans livsverk raserades av invällare på bara några timmar.

— Jag vill varken få djur eller reparationer i ersättning. Jag vill ha tillbaka friden, att kunna gå hem och slippa oron. Vi fåraherdar kan inte migrera. Allt det här hände för att jag var hemma under tre timmar, jag kan inte längre gå hem.

— De [migranterna] får bidrag. Hur förväntas jag kunna försörja mig? En hel fårflock har slaktats, sa han.

Så här kommenterar en person på Twitter:

Så tragiskt! Vi har glömt vad som händer på de grekiska öarna… Vad är den här mannens fel? Det är bara geografi! Var är NGO-organisationerna som hjälper den här mannen? Ingenstans! De stöder bara asiatisk-afrikanska invandrare att bosätta sig i vårt land, på europeisk mark! Det är upprörande!


  • Publicerad:
    2021-03-31 20:35