UTRIKES Grekland fortsätter att förstärka sin gräns mot Turkiet. Detta för att förhindra en ny ”flyktingvåg” från Afghanistan.

Efter talibanernas maktövertagande i det Islamiska Emiratet Afghanistan, har en hel del afghaner börjat fly landet. Talibanerna har i officiella uttalanden manat till lugn i landet. Man har utlovat total amnesti för alla tidigare regimtrogna afghaner, ändå försöker folk att ta sig därifrån.

Nu väljer Grekland att ytterligare förstärka sin gräns mot Turkiet, då man befarar att en ny våg av afghaner kommer att ”fly” över 400 mil till Europa.

— Vårt land ska inte bli en väg in i EU för illegala afghanska migranter, sa Greklands migrationsminister, Notis Mitarachi, i ett uttalande.

Stål, betong och taggtråd

Regeringen har beslutat att förlänga gränsstaketet mot Turkiet med 40 kilometer. Gränsmuren är byggd i solitt stål och betong, den är fem meter hög, och har utrustats med taggtråd längst upp.

Gränsen kommer dessutom att bevakas med värmekameror och drönare.

Vid ett besök i gränsregionen Evros framhöll Greklands medborgarskyddsminister, Michalis Chrisochoidis, att det är mycket viktigt att försöka stoppa massinvandringen till Europa.

— Vi kan inte vänta passivt på de potentiella följderna. Våra gränser ska förbli ogenomträngbara, sa ministern.

Det återstår att se om gränsmuren kan stoppa migranterna, då gränsen mellan Grekland och Turkiet är omkring 208 kilometer lång.

Enligt BBC har regeringens beslut i vilket fall fått ett enormt stöd bland lokalbefolkningen i Grekland.

Turkiet

Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan beskriver massinvandringen som ”en enorm utmaning för alla”.

Turken är åtminstone överens med den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis, om att det är bättre att upprätta hjälpinsatser i Afghanistans närområde, snarare än att afghanerna ska börja vandra västerut.

EU har sedan tidigare ett avtal med Turkiet om att de ska hålla sin gräns stängd, i utbyte mot ekonomiskt stöd.