UTRIKES Turkiet har inlett en militär operation i norra Irak där man slår till mot kurdiska mål. Operationen kommer enligt Turkiet att fortsätta ”tills den siste terroristen är neutraliserad”.

Bilder från Turkiets militära operation i Irak som publicerats av det turkiska försvarsministeriet.

Under måndagen har Nato-landet Turkiet inlett en omfattande militär insats mot mål i norra Irak, rapporterar Al-Jazeera.

Målen tillhör terrorklassade Kurdistans arbetarparti (PKK) som har ett starkt fäste i norra Irak. Enligt RT attackerar man även Folkets försvarsenheter (YPG) som är en annan militant kurd-nationalistisk grupp med ursprung i kriget i Syrien.

Turkiets agerande sägs vara ett svar på kurdiska planer på en ”storskalig attack” mot Turkiet från Irak, som det ska ha rapporterats om i flera veckor i turkisk media.

Enligt det turkiska försvarsministeriet har man förstört ”grottor, tunnlar, ammunitionslager och kommandoposter” tillhörande de militanta kurderna. De kurdiska positionerna har attackerats av såväl bemannade som obemannade flyg, men också av artilleri och marktrupper.

I ett uttalande säger Turkiets försvarsminister Hulusi Akar att alla Turkiets mål har uppnåtts i nuläget, men att kampanjen kommer att fortsätta ”med bestämdhet” tills den ”sista terroristen är neutraliserad”.

Irak har i skrivande stund inte kommenterat att Turkiet gått in militärt i landet, men enligt Akar genomför Turkiet sina ”aktiviteter” på ett sådant sätt att man ”respekterar den territoriella integriteten och självständigheten hos ett vänligt och broderligt Irak”.

Sedan 2020 har Turkiet genomfört sporadiska flyganfall mot kurder i norra Irak, något som den irakiska regeringen aldrig godkänt. Detta är dock första gången man går in med marktrupper och artilleri.

Inte heller PKK ska i skrivande stund ha kommenterat Turkiets militära angrepp.