GREKLAND. Ön Lesbos har drabbats hårt av massinvandring av bland annat syrier som demonstrerar och startar kravaller då de anser att de inte får resa vidare till det grekiska fastlandet tillräckligt snabbt.

Den grekiska ön Lesbos med 85 000 invånare huserar just nu cirka 17 000 migranter, de flesta syrier som har gjort den korta resan till europeisk mark från en säker tillvaro i Turkiet. Då den grekiska migrationsmyndigheten är fullständigt underbemannad för att klara anstormningen har kravaller brutit ut då väntetiderna kan vara 1-2 veckor innan tillstånd för att resa vidare till Aten utfärdas. Många afrikanska migranter uppges också reagera negativt på att syrier ges prioritet framför andra i registreringsprocessen och slagsmål ska även ha brutit ut grupperna emellan.

I nyhetsinslaget här ovan som publicerats på Youtube ses en demonstration med främst syrier som skriker ”Asyl!” och ”Vi vill till Aten!”, demonstrationen urartar senare i omfattande kravaller. Enligt de grekiska myndigheterna är en humanitär katastrof på ön snart ett faktum.

Grekisk kvinna uttalar sig om situationen på ön.

Samtidigt som migranterna på Lesbos startar upplopp för att utöva tryck på de grekiska myndigheterna så samlar svenskar genom kampanjen ”Vi gör vad vi kan” in pengar till just dessa ockupanter och kravmaskiner. Hittills har man samlat in över 3 miljoner kronor.

Film från en amerikansk hemsida som stödjer Gyllene gryning:

Källa:
Lesbos ’on verge of explosion’ as refugees crowd Greek island


  • Publicerad:
    2015-09-08 19:05