FRANKRIKE. Under natten urartade demonstrationen mot polismakten i Frankrike som man anklagar för övervåld. Bilar och sopcontainrar stacks i brand och poliser tvingades skjuta sig fria från den uppretade folkmassan.

Arkivbild.

Som en reaktion på anklagelser mot den franska polisen om att man ska ha misshandlat och utfört sexuella övergrepp mot en 22-årig afrikan rasade i natt kravaller i förorten Aulnay-sous-Bois utanför Paris. Afrikanen ska ha stoppats för en identitetskontroll i samband med ett tillslag mot droghandeln i förorten.

Enligt den 22-årige mannen ska poliserna då ha blivit aggressiva och skrikit rasistiska tillmälen. Vidare menar han att polisen sprutade tårgas i hans mun och slog på hans genitalier. Man ska sedan ha fört upp en batong i hans ändtarm, vilket resulterade i skador som han senare fick opereras för.

— Jag föll ned på mage, hade ingen styrka alls kvar, har 22-åringen sagt i förhör.

Händelsen, som nu ska utredas, resulterade under måndagen i en protestmarsch som under natten mot tisdagen urartade i våldsamma kravaller där bilar, polisfordon och sopcontainrar stacks i brand. Kravallpolis svarade med tårgas och ensamma poliser som omringats av folkhopen tvingades att skjuta skarpt för att freda sig.

— Nu ligger vi i krig med polisen, menar 21-årige Sofiane Hajjobi.

— Deras mål är att döda poliser och det är helt oacceptabelt, sade polisens talesperson Frederic Lagache.

Aulnay-sous-Bois har tidigare skakats av våldsamma kravaller och under 2005 eldade man upp sammanlagt 10 000 bilar och 300 byggnader.

Källa:

Frankrike: Kravaller efter brutalt polisövergrepp


  • Publicerad:
    2017-02-07 19:40