STOCKHOLM. Under lördagskvällen attackerades polis av ett trettiotal invandrarungdomar i Rågsved i södra Stockholm. Polisen uppger att minst tio personer har gripits misstänkta för våldsamt upplopp.

Illustrationsbild.

En fest på Rågsvedsskolan spårade under lördagskvällen ur när ett trettiotal maskerade invandrare angrep en polispatrull på platsen med stenar och molotov cocktails. Våldet trappades sedan snabbt upp och när fler polispatruller anlände till platsen attackerades även dessa.

— När vi letade efter dem möttes vi i en park av molotov cocktails och stenar. Det haglade över patrullerna som var där inne och letade. Sedan har det bara accelererat, bilar har brunnit och polisbilar har attackerats, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

När räddningstjänsten senare anlände till platsen för att släcka bilbränder som hade anlagts attackerades även dessa och fick skyddas av polisen. Först efter klockan 23:00 bedömdes situationen vara så pass säker att polisen kunde eskortera in räddningstjänsten i området.

— Vi har i nuläget ingen aning om varför det här hände. Vi får samtal från folk i området som ser hur de här personerna rör sig, så vi försöker säcka in dem, säger Eva Nilsson.

Polisen rubricerar händelserna som våldsamt upplopp och uppgav klockan 00:30 att minst tio personer har gripits för upploppet.

— Insatsen pågår fortfarande. Man söker efter ytterligare grupperingar som kan vara delaktiga, säger Elisabeth Wernsten, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Polisen uppger vidare att ingen person har skadats under upploppen men att ett stort antal bilar har satts i brand och att det även orsakats andra stora materiella skador på bland annat polisens utrustning. Man uppger vidare att det troligen kommer att tillkomma fler brottsmisstankar mot de gripna.

— Det har lugnat ner sig med upploppen och bränderna nu. Vi vet inte riktigt omfattningen ännu, men det är väldigt många bilar som är antända av molotov cocktails, säger Elisabeth Wernsten.

Nordfront följer utvecklingen och återkommer vid behov.

Källa:
Tio gripna för våldsamt upplopp


  • Publicerad:
    2014-12-07 01:51