USA. Tidigare idag meddelades beslutet om att polismannen Darren Wilson inte kommer att åtalas för att ha skjutit ihjäl den svarte rånaren Michael Brown. Beslutet har orsakat massiva kravaller i Ferguson, en förort till staden St Louis i Missouri.

Fergusson

Efter att en åtalsjury tidigare idag meddelat att man inte kommer att åtala den vita polismannen Darren Wilson för att ha skjutit ihjäl den svarte rånaren Michael Brown utbröt massiva kravaller i Ferguson. Anledningen till dödsskjutningen var att Brown försökte ta Wilsons tjänstevapen ifrån honom.

När beslutet meddelats samlades flera hundra svarta utanför polishögkvarteret i Ferguson för att protestera mot beslutet. Protesterna urartade dock snabbt i kravaller och polisen i St Louis uppger att 61 personer hittills gripits och att tolv hus har satts i brand. Polischefen John Belmar sa på en presskonferens att kravallerna blivit mycket värre än väntat och att polisen inte kommer att kunna få kontroll över situationen ”såvida vi inte kallar hit 10 000 polismän”.

Belmar uppger vidare att han själv har hört ungefär 150 skott avlossas under kravallerna men att inga av dessa har kommit från polisen. Guvernören i Missouri, Jay Nixon har fått kalla in nationalgardet för att hjälpa polisen att stävja kravallerna.

Det har anordnats demonstrationer mot beslutet på flera ställen i USA, bland annat utanför Vita Huset i Washington D.C. Inga av dessa demonstrationer har dock urartat på samma sätt som i Ferguson. USA:s president Barack Obama har i ett uttalande uppmanat människor att acceptera åtalsjuryns beslut och att använda fredliga medel för att protestera. Presidenten manade även polisen till återhållsamhet.

Michael Browns familj har även gjort ett uttalande där de uppger sig vara ”djupt besvikna” på åtalsjuryns beslut men ändå vill mana människor till lugn. Att åtalsjuryn nu beslutat sig för att inte åtala Wilson innebär dock inte nödvändigtvis att den juridiska processen är över. Det är troligt att Browns familj kommer att driva målet vidare, till exempel genom en civil stämning.

Bakgrunden till det hela är ett handgemäng som inträffade i augusti i år när en polispatrull skulle kontrollera Brown. Brown försökte då få tag i Wilsons tjänstevapen varpå Wilson tvingades skjuta Brown i nödvärn. Efter detta uppstod kravaller som blev mycket långlivade i Ferguson. Efter detta har ytterligare en incident inträffat i närliggande St Louis. Även då tvingades polisen skjuta ihjäl en 23-årig svart man efter att han viftat med en kniv mot polisen.

Det har de senaste åren inträffat en rad incidenter i USA som spätt på oroligheter mellan den vita och svarta befolkningen. Bland annat när en säkerhetsvakt tvingades skjuta ihjäl 17-åriga Trayvon Martin. I detta fall beskrevs säkerhetsvakten George Zimmerman felaktigt som vit av media när han i själva verket har svarta släktingar och till hälften latinamerikanskt ursprung. Det konstaterades även i det fallet att Zimmerman hade agerat i självförsvar.

Källa:
Ferguson protesters riot in aftermath of grand jury decision


  • Publicerad:
    2014-11-25 18:05