SVERIGE. I samband med en fotbollsmatch mellan Syrianska och Dalakurd blev det stökigt i Borlänge under lördagseftermiddagen. Stämningen mellan syrianska och kurdiska supportrar var hätsk redan innan matchen och boende i Borlänge rapporterade om kravaller utanför O’Learys.

Nordfront har tidigare rapporterat om stökiga matcher mellan invandrarlag. Matchen i Borlänge igår var inget undantag. Hittills har det upprättats fem anmälningar i samband med matchen mellan Dalakurd och Syrianska.

En misshandel, minst en om brott mot ordningslagen, en anmälan mot Dalakurds klack på grund av pyroteknik och en anmälan mot Syrianskas klack för brott mot ordningslagen samt pyroteknik samt en anmälan gällande våldsamt upplopp. Polisen tror dock att fler anmälningar kan inkomma då det mesta filmades.

Polisens insatschef Patrik Åkerlund bekräftade att det var en stökig dag i Borlänge:

— Det var en kämpainsats idag. Vi har fått slita hårt för att få det här att fungera. Det har kastats mycket kraftiga knallskott, bengaler och raketer. Så det har inte varit någon jättebra dag

Enligt Åkerlund så började oroligheterna redan långt innan matchen.

— Det blev konfrontation inne på Sveatorget direkt när Syrianskas supportrar kom in där, då Dalkurds supportrar redan var där. Det kastades bangers (kraftiga knallskott) och bengaler. Den konfrontationen hindrade vi, säger Åkerlund.

Enligt insatschefen så var inga supportrar bättre eller sämre. Båda sidorna bär lika stor skuld och är lika ansvariga för situationen.

I samband med händelserna på Sveatorget ska tre poliser ha fått skador. En polisman ska ha fått en flaska i huvudet, polisen bar dock hjälm och klarade sig utan allvarliga skador. En annan har träffats av en sten på handen och den tredje fick brännskador, troligtvis efter en banger.

Oroligheterna följde sedan med till Domnarvsvallen där matchen skulle hållas. Då en del av supportrarna inte betalade för sig utan försökte planka in på arenan ska en biljettförsäljare fått motta minst ett slag. Även här ska pyroteknik ha förekommit.

Väl inne på arenan ska bengaler och raketer skjutits in på planen redan innan avspark. Enligt polisen är båda sidorna skyldiga. Dock ska Syrianska klacken ha varit värst.

Tjugo minuter in i matchen kallade domaren till matchmöte. Detta efter att en stor mängd pyroteknik kastades in på planen i samband med att en av syrianskas spelar blev utvisad. Matchstoppet varade i ungefär 30 minuter. Matchen kunde sedan spelas utan fler avbrott.

Oroligheterna fortsatte dock efter matchen då supportrarna åter igen drabbade samman.

— Vi fick in Syrianskasupportrarna ganska bra här, men då kom det Dalkurdsupportrar och försökte konfrontera. De driver vi bort med hundarna, men de försöker även med en kringgående rörelse in genom bostadsområdet och bort mot parkeringen, men de driver vi också bort.

På sociala medier gick boende i Borlänge ut och varnade andra boende.

borlänge

borlänge kurd

Källa:
Minst fyra polisanmälningar – insatschefen efter läktarskandalen: ”Har fått slita hårt”


  • Publicerad:
    2016-08-28 19:00