INRIKES. Regeringen vill införa ett generellt förbud mot maskering vid idrottsarrangemang. De som bryter mot förbudet ska kunna dömas till böter eller fängelse.

Regeringens utredare som tillsattes av den tidigare justitieministern Beatrice Ask la i december fram ett förslag till regeringen kring maskeringsförbud. Förslaget gick ut på att det ska vara olagligt att maskera sig om man samtidigt stör den allmänna ordningen.

Regeringen underkänner dock förslaget och vill se ett generellt maskeringsförbud. Detta gäller personer som befinner sig inne på en arena och, helt eller delvis, täcker ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation ska kunna dömas till böter eller fängelse, enligt inrikesminister Anders Ygeman.

— Det finns ingen rimlig anledning till att maskera sig om man går på fotbollsmatch eller ishockeymatch, säger Anders Ygeman.

Regeringen tror att detta kommer att skapa ett lugnare klimat under matcherna.

— Jag tror att den kommer att bli bättre, för det ger möjlighet att lagföra dem som kastar knallskott, som vi såg i Göteborgsmatchen, säger han.

Några undantag till maskeringsförbudet kommer dock att finnas. Exempel på tillfällen där det är tillåtet att maskera sig är på vintern då man får ha en halsduk uppdragen över ansiktet och om det är match på en utomhusanläggning. Även på grund av religiösa skäl eller i sin yrkesutövning är exempel på när kravallpolisen maskerar sig.

Regeringen föreslår att den som bryter mot maskeringsförbudet ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa:
Regeringen föreslår maskeringsförbud på idrottsarenor


  • Publicerad:
    2016-06-08 11:45