TYSKLAND. Vänsterextrema supportrar av fotbollsklubben St. Pauli hånade i helgen offren för de allierades bombningar av Dresden under andra världskriget. Detta under en match mot Dynamo Dresden.

Vänsterextremister hånar tiotusentals tyska offer med banderoll där det står: ”Era förfäder har redan brunnit för Dresden – emot myten om tysk offerställning”.

Mötet ägde rum i söndags i den tyska andradivisionen och att det skulle gå hett till mellan supportrarna var kanske ingen överraskning. St. Pauli från Hamburg är nämligen en klubb vars supportrar gjort sig ökända för sina kopplingar till vänsterextremistiska företeelser som till exempel antifascism. Detta i kontrast mot den gamla östtyska klubben Dynamo Dresden som har en historia av att hysa många supportrar med nationella åsikter.

Under matchen, som alltså spelades nästan 72 år efter de allierades bombningar av Dresden där så många som 300 000 människor kan ha dött, valde supportrar till St. Pauli att håna offren för bomberna samt deras ättlingar.

Efter matchen gick Dynamo Dresden ut och fördömde banderollen som de tyckte gick ”långt över alla gränser”. Även St. Pauli skrev i ett pressmeddelande efter matchen att banderollen gick för långt. Samtidigt menade dock klubben att de ”tydligt distanserar sig ifrån idén om tysk offerställning som högerextremister propagerat för i historien”.

Källa:
‘Your grandparents burned for Dresden’: new football banner outrage


  • Publicerad:
    2017-02-14 20:00