Dagens datum 9 mars: Natten 9-10 mars bombas Tokyo av USA:s flygvapen. Denna allierade terrorbombning betraktas som en av de mest destruktiva bombningarna i historien.

Tokyo2

Några av de över 100 000 civila som mördades av de allierade under bombningen av Tokyo.

Det är för många okänt, men likväl ett faktum, att de allierade under andra världskriget terrorbombade tyska städer. Dessa bombningar riktades medvetet mot civila i syfte att demoralisera befolkningen. Bara under dessa terrorbombningar dödades hundratusentals – men sannolikt över en miljon – tyska civila.

Men det var inte bara Tyskland – eller andra europeiska nationer som samarbetade med Tyskland – som utsattes för dessa ”moralbombningar”. Winston Churchill var heller inte ensam om att utsätta civila för massakrer, en stark medtävlare var den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt.

Franklin D. Roosevelt, en odömd krigsförbrytare.

Franklin D. Roosevelt, en odömd krigsförbrytare.

De allierade bombningarna mot Japan var inte mindre brutala än de mot Tyskland. Verksamheten var som störst i krigets slutskede när man tagit ut det japanska flygvapnet och lanserat bombplanet B-29. USA:s flygvapen hade utfört småskaliga bombräder mot städer som Tokyo redan 1942, men efter att B-29 tagits i bruk 1944 övergick man till att utföra bombningar av mycket större skala. 1944-1945 drabbades nästan alla japanska storstäder av massiva amerikanska bombanfall.

Den första brandbombsräden mot Tokyo hade ägt rum i februari 1945 och förstört 3 km² av staden. Den 9 mars 1945 bombar så USA:s flygvapen Tokyo under ”Operation Meetinghouse”. Natten mellan den 9-10 mars släpper 334 B29:or ner 2 000 ton brandbomber över Tokyo. Bombpiloterna hade fått order om att flyga lågt och bomba japanska hem och andra byggnader, som till stor del var gjorda av trä eller papper, för att orsaka så stor förödelse som möjligt. Ordern kom från flygvapengeneralen Curtis LeMay som organiserade bombräderna mot de japanska städerna.

Tokyo-invånare som förlorade sina hem.

Tokyo-invånare som förlorade sina hem.

Brandbomberna innehöll en blandning av bensin, fosfor och napalm och resultatet av hur man gick tillväga i bombningen av ”pappersstaden” resulterade i en eldstorm liknande den i Dresden (och flera andra tyska städer). Tusentals civila brändes eller kvävdes till döds. Varhelst det fanns en kanal eller vattendrag slängde sig stadens invånare däri, för att sedan flyta upp till ytan igen. Många kokades levande i vattnet.

Förkolnade rester av japanska civila.

Förkolnade rester av japanska civila.

Mor och dotter.

Mor och dotter.

Bombningen av Tokyo räknas som en av de mest destruktiva bombningarna i historien. De flesta källor talar om 100 000 – 130 000 döda civila och de materiella skadorna av denna bombning överskrider atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki. 250 000 – 300 000 hem och byggnader förstördes och uppemot en miljon Tokyo-invånare blev hemlösa. De flesta neutrala uppgifterna om antalet skadade talar om 100 000 till 200 000 skadade. Historikern Richard Rhodes uppger dock att en miljon människor kan ha skadats av bombningarna.

Hundratusentals byggnader förstördes.

Hundratusentals byggnader förstördes.

Under kriget utförde de allierade bombräder mot ett sextiotal japanska städer. Det totala antalet döda, där det stora flertalet var civila, lär ha varit en miljon människor.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-03-09.


  • Publicerad:
    2018-03-09 00:00